کاتالیزگرهای زیستی، پلی به سمت شیمی سبزتر و قدرتمندتر

✅آنزیمها به عنوان کاتالیزگر در سیستمهای زنده نقش اساسی را در متابولیسم سلول ایفا میکنند.تنوع فعالیت کاتالیزی در کنار قابلیت فعالیت در شرایط محیطی سخت آنها را مورد توجه شیمیدانهای سنتزی قرارداده است. محققان آزمایشگاه ” Alison Narayan ” به دنبال پیدا کردن کاتالیزگرهای کارآمدتر در شیمی سنتزی به بررسی این کاتالیزگرهای زیستی پرداختند. قدم اول در این آزمایش بررسی میکروارگانیسمها و متابولیتهای دفاعی آنها بود. دانشمندان سپس مسیرهای بیوشیمیایی سنتز این مولکولها را برای پیدا کردن راههای جدیدی برای ساخت این ترکیبات در آزمایشگاه بررسی کردند.
?برای ساخت مولکولهای پیچیده با فعالیت زیستی شیمیدانها معمولا از فرایندی به نام آروماتیکزدایی اکسیداتیو استفاده میکنند.این فرایند مولکولهای مسطح را به ساختارهای سهبعدی که فعالتر نیز هستند تبدیل میکند. اما روشهای سنتی آروماتیکزدایی اکسیداتیو چندین عیب دارند. به طور مثال: به علت نیاز به استفاده از واکنشدهندههای شیمیایی برای تبدیل مواد اولیه به فرآوردههای مطلوب، واکنشها همراه با مصرف مواد زیادی هستند.
?به علاوه این واکنش دهندهها قدرت انتخابی ضعیفی از خود در طی تغییرات شیمیایی نشان دادند، که باعث ایجاد مخلوطی از ترکیبات غیرضروری و بعضاً مضر در بین محصولات نهایی مورد نظر میشد.
?آنزیمها راهحل این مشکل
آنزیمها کاتالیزگرهای کارآمدی هستند که با قدرت انتخابی زیادی که دارند تنها مولکولهای محصول مورد نظر را میسازند و به این ترتیب منجر به کاهش تولید مواد نامطلوب در طی واکنش میشوند. اما به علت اینکه قابلیتشان در شیمی هنوز آشکار نشده، به صورت گسترده توسط شیمیدانها مورد استفاده قرار نمیگیرند. این تیم تحقیقاتی نیز به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که: آنزیمها چگونه میتوانند در زمینهی شیمی سنتزی مفید باشند؟
?محققان این طرح به دنبال نشان دادن این هستند که آنزیمها قابلیت انجام کارهایی بیشتر از کارهایی که در موجودات زنده و به شکل طبیعی انجام میدهند را داشته و میتوانند به طرز شگفتانگیزی به واکنشهای شیمیایی مختلف تعمیم داده شوند.
☑لینک خبر
☑لینک مقاله
☑عضویت در زیست فن میکروبی صنعتی محیط زیست
☑عضویت در کانال زیست فن