بیوتکنولوژی پزشکیپروتئومیکستوالی یابیژنومیکس

تکنیک جدید ویرایش ژن برای کار با تک‌حرف‌های DNA

✅محققین با کشف کلاس جدیدی از «ویرایشگرهای باز آلی» یعنی ماشین‌های پروتئینی قابل برنامه‌ریزی که اتم‌های یک باز آلی را بازچینی می‌کنند تا از این طریق باز آلی دیگری را در ژنوم سلول‌های زنده شبیه‌سازی کنند، اکنون این امر را ممکن ساخته‌اند که همه چهار باز DNA را به‌طور انتخابی و مؤثر و بدون شکستگی‌های دو‌ رشته‌ای، به‌گونه‌ای مجزا جایگزین یکدیگر نمایند.


?این ویرایشگرهای باز جدید که اخیرا در مجله معتبر Nature معرفی شده‌اند، می‌توانند به‌طور بالقوه برای اصلاح جهش‌های تک‌بازی که باعث بیماری‌های ژنتیکی می‌شوند، مورد استفاده قرار گیرند. آن‌ها همچنین می‌توانند جهش‌های تک‌بازی را ایجاد کنند تا بیماری خاصی را سرکوب نموده و درک ما را از بیماری‌های ژنتیکی و همچنین یافتن راه‌های درمان آن‌ها، بیشتر کنند.

?مارپیچ دورشته‌ای DNA از چهار باز آلی یعنی آدنین (A)، گوانین (G)، سیتوزین (C) و تیمین (T) تشکیل شده است و این بازها طوری چیده شده‌اند که C با G و A با T جفت شوند.

?سال گذشته، دیوید لیو و همکارانش از دانشگاه هاروارد، چگونگی توسعه یک روش ویرایش باز بر پایه CRISPR-Cas9 را برای هدف‌گیری و تغییر تک‌بازهای کدهای ژنتیکی توضیح دادند. این سیستم بسیار مورد استقبال قرار گرفت، زیرا در اصلاح جهش‌های تک‌بازی، مؤثرتر از روش‌های قبلی عمل می‌کرد و کمتر مستعد تولید تغییرات ناخواسته در DNA و بدون ایجاد حذف و اضافات تصادفی در ژنوم بود. درحالی‌که این اتفاق، نتیجه معمول روش‌هایی مثل CRISPR-Cas9 است که باعث ایجاد شکستگی‌های دو رشته‌ای در DNA می‌شوند.

?محققین در گذشته تنها قادر به تبدیل جفت بازهای G-C به جفت بازهای A-T بودند. در پژوهش جدید، لیو و همکارانش، کلاس جدیدی از ویرایشگرهای باز آدنین که به ABE معروف شده‌اند را توصیف کرده‌اند که جفت بازهای A-T را قادر می‌سازد که به جفت بازهای G-C تبدیل شوند.

?حدود نیمی از تغییرات تک‌جفت‌بازی مرتبط با بیماری‌ها با تبدیل جفت‌بازهای G-C طبیعی به جفت‌بازهای A-T جهش‌یافته، صورت می‌گیرد، بنابراین سیستم جدید امکان معکوس کردن بسیاری از این جهش‌ها را فراهم می‌کند.

?نشان داده شد که ABEها هم در سلول‌های باکتریایی و هم در سلول‌های انسانی می‌توانند به کار برده شوند. در سلول‌های انسانی، ABEها می‌توانند تغییرات ژنتیکی دلخواه را در دامنه وسیعی از نواحی هدف با ضریب کارکرد حدوداً ۵۰ درصد بیشتر از دیگر روش‌های ویرایش ژنوم و بدون هیچ نتیجه فرعی ناخواسته مانند حذف و اضافات ناخواسته یا هر نوع جهش دیگری، ایجاد کنند.

?ترجمه: مریم باورساد

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن

تکنیک جدید ویرایش ژن برای کار با تک‌حرف‌های DNA – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن