بیوتکنولوژی پزشکی

کاهش اثرات جانبی داروهای جراحی به کمک «پروفایلینگ ژنتیکی»

✅محققین آمریکایی نشان داده‌اند که تعیین دوز داروهای مهم بعد از جراحی نظیر داروی وارفارین، به کمک تعیین پروفایل ژنتیکی بیماران، می‌تواند ریسک و خطرات ناشی از مصرف ناصحیح چنین داروهایی را کاهش دهد.


?بر اساس یک مطالعه منتشر شده در نشریه JAMA، در میان بیمارانی که تحت جراحی جایگزینی لگن یا زانو قرار گرفته‌اند، تعیین دوز درمانی داروی وارفارین (رقیق‌کننده خون) بر اساس مشخصات ژنتیکی و بالینی بیمار، می‌تواند به جلوگیری از پیامدهای ناگوار دوزهای توصیه‌شده صرفاً بر اساس اطلاعات بالینی، منجر شود.

?در حداقل ۱۰ سال گذشته، استفاده از وارفارین، بیشتر از هر داروی دیگری که به معاینات اورژانسی مرتبط باشد، در بیماران مسن استفاده شده است. دوز وارفارین می‌تواند به دلیل زمینه‌های مختلف ژنتیکی در بین افراد مختلف، متفاوت باشد.

?از آن جا که دانستن ژنوتیپ بیمار می‌تواند به تجویز دقیق‌تر وارفارین و کاهش عوارض جانبی آن منتهی شود، از سال ۲۰۰۷ تاکنون، برچسب قرار داده شده روی جعبه این محصول دارویی، پزشکان را به تعیین دوز بر اساس ژنوتیپ بیماران تشوبق کرده است. بااین‌حال، مطالعات مشابهی که در همین رابطه در مورد ویتامین K خوراکی انجام شده، نتایج متفاوتی را نشان داده است.

?در این رابطه، پژوهشگرانی از دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس به‌ طور تصادفی بیمارانی را که در سنین ۶۵ سالگی یا بیشتر بودند و عمل جایگزینی لگن یا زانو را انجام داده بودن، انتخاب نموده و در خلال روزهای اول تا یازدهم درمان پس از عمل آن‌ها، از دو روش انتخاب دوز وارفارین بر اساس زمینه ژنتیکی یا زمینه بالینی استفاده نمودند.

?بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از پژوهش، تعداد بیمارانی که بر اثر دوز تجویزی وارفارین، دچار مشکل شدند در مواردی که برای آن‌ها از زمینه بالینی استفاده‌ شده بود نسبت به آن‌هایی که بر اساس ژنوتیپ دارو دریافت کرده بودند، بیشتر بود.

?در این مطالعه به برخی از محدودیت‌ها نیز اشاره‌ شده که ازجمله آن‌ها، این موضوع است که مزایای استفاده از دوزهای هدایت‌شده توسط ژنوتیپ ممکن است برای بیماران سنین دیگر و یا در خصوص موارد بالینی عمومی، متفاوت باشد.

?همچنین محققین اعتقاد دارند که تحقیقات بیشتری برای تعیین مقرون‌به‌صرفه بودن دوزبندی شخصی وارفارین موردنیاز است. گفتنی است وارفارین، دارویی است که جلوی لخته‌شدن خون را می‌گیرد و از مشکلات ناشی از تشکیل لخته در رگ‌های خونی پیشگیری می‌کند و در مواردی نظیر جراحی قلب باز و سکته مغزی که احتمال ترومبوز یا آمبولی عروقی بالا است، مصرف می‌شود.

?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن

کاهش اثرات جانبی داروهای جراحی به کمک «پروفایلینگ ژنتیکی» – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن