کاهش ارزش غذایی برنج با افزایش سطح CO2

به گفته یک گروه پژوهشی بین المللی که نمونههای برنج جمع آوری شده از آزمایشهای میدانی را مورد بررسی قرار دادند، کاهش ارزش غذایی برنج با افزایش سطح CO2 در ارتباط است. میزان آهن، روی، پروتئین و ویتامینهای B1، B2، B5 و B9 در برنجهای رشدیافته در غلظتهای بالای CO2 مورد انتظار (568 تا 590 واحد در میلیون) کاهش یافته بود.
پروفسور کازوهیکو کوبایاشی از دانشگاه توکیو، میگوید: «برنج نه تنها منبع عظیم کالری، بلکه منبع پروتئین و ویتامین برای بسیاری از افراد در کشورهای در حال توسعه و جوامع فقیرتر در کشورهای توسعه یافته است.»
جمعیتهای ساکن در کشورهایی با بالاترین میزان مصرف برنج و پایینترین تولیدات ناخالص داخلی، هرچه ارزش غذایی غذاهای اصلی ارزان قیمت مانند برنج کاهش یابد، سوءتغذیه را بیشتر تجربه خواهند کرد. همهی واریته های برنج به این شیوه پاسخ ندادند، از این رو پژوهشهای آینده میتوانند روی انواعی از برنج که بتوانند علی رغم تغییر در اتمسفر، مغذی باقی بمانند، کار کنند.
این برنج در زمینهای پژوهشی در چین و ژاپن با استفاده از یک روش میدانی باز رشد کرد که در آن پژوهشگران داخل زمینهای استاندارد برنج کاری، با لولههای پلاستیکی، هشت ضلعیهایی ساختند که حدودا 30 سانتی متر از راس گیاهان بالاتر بود. شبکهای از حسگرها و مانیتورها سرعت و جهت باد را اندازه گیری میکردند تا میزان کربن دی اکسید آزاد شده از لولهها برای افزایش غلظت کربن دی اکسید محلی به سطح مطلوب آزمایش را تعیین کنند. این تکنیک با عنوان غنی سازی کربن دی اکسید هوای آزاد (FACE) شناخته میشود.
حیات وحش محلی، بعضی وقتها برای این پژوهش چالش جدیدی ایجاد میکرد. کوبایاشی میگوید: «در نخستین زمین کشاورزی، متوجه شدیم که باید همهی لولهها را بالای زمین نگه داریم چون راکونها با جویدن همه چیز، آزمایش را با خطر رو به رو می کردند.»
پژوهشگران در کل، 18 واریته برنج را از نظر سطوح پروتئین، آهن و روی مورد بررسی قرار دادند. 9 واریته برنج که در چین رشد کرده بودند برای تجزیه و تحلیل از نظر ویتامینهای B1، B2، B5 و B9 مورد استفاده قرار گرفتند. دیگر نامهای متداول برای این ویتامینها عبارتند از تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، پانتوتنیک اسید (B5)، و اسید فولیک (B9).
ششصد میلیون نفر در بنگلادش، کامبوج، اندونزی، جمهوری دموکراتیک خلق لائوس، میانمار، ویتنام، و ماداگاسکار، حداقل 50 درصد از انرژی و یا پروتئین روزانه خود را به طور مستقیم از برنج دریافت میکنند. این امر در دهه 1960 در ژاپن نیز صادق بود اما در حال حاضر ژاپنیها تنها 20 درصد از انرژی روزانه را از برنج بدست می آورند.
❇️ مترجم: آزاده داودی
✅ لینک خبر
✅ لینک مقاله
✅ عضویت در زیست فن کشاورزی
✅ عضویت در کانال زیست فن