بیوتکنولوژی پزشکی

کاهش فیبروز ریوی از طریق بازیابی سنتز لیپید

✅ فیبروز ریوی یک اختلال مزمن است که با تنگی نفس همراه بوده وتا حدی می‌تواند پیش‌رفت کند که پیوند‌ ریه تنها گزینه درمانی باشد. مطالعه‌ی جدید نشان می‌دهد که بازیابی لیپیدهای دخیل در خاصیت ارتجاعی ریه می‌تواند در به‌تأخیر انداختن سیر این بیماری در مدل‌های آزمایشگاهی مؤثر باشد.


?بنا به گفته‌های دکترRoss summer این اولین مقاله‌ای است که نشان می‌دهد مهار سنتز لیپیدها به تنهایی و بدون وارد کردن هیچ عارضه دیگری به ریه‌ها می‌تواند سبب تحریک آسیب‌های فیبروتیک شود.

?این‌گونه به‌نظر می‌رسد که اختلال در تولید لیپیدها به‌دنبال آسیب و یا تغییرات متابولیکی مرتبط با افزایش سن در سلول‌های ریوی، پروسه‌ی ناخواسته‌ای در طی این بیماری است، که می‌تواند نویدبخش یک روش بالقوه درمانی جدید برای این بیماری باشد.

?سورفکتانت‌ها یا همان لیپیدهای تولید‌شده در داخل بافت ریه سبب تسهیل در پر وخالی شدن راه‌های هوایی می‌شوند. در حقیقت استفاده از سورفکتانت‌ها، اولین خط درمانی در نوزادان نابالغ در جهت تسهیل در عملکرد ریه‌ها می‌باشد. به‌علاوه این‌که، همه‌ی سلول‌ها در ریه به لیپیدها به عنوان یک مولکول سیگنالی و هم‌چنین برای ساخت غشاهای داخلی و خارجی خود نیازمندند.

?اما مطالعات ابتدایی دکتر summerوRomero نشان می‌دهد، زمانی‌که بافت ریه به دنبال عوامل مختلفی نظیر عفونت ویروسی، استنشاق ذرات ریز و… دچار آسیب می‌شود، سلول‌های ریه تولید لیپید خود را در جهت حفظ انرژی لازم برای ترمیم سایر سلول‌ها متوقف می‌کنند.

?تیم تحقیقاتی دکتر summer در این مطالعه با استفاده از دارویی تولید لیپید را در ریه‌ها مهار کردند و مشاهده کردند که این دارو به تنهایی قادر است سبب تحریک فیبروز ریوی شود. این محققان در مطالعه دیگر خود نشان دادند که با افزایش تولید لیپید در ریه‌های حیوان مبتلا به این اختلال ریوی، میزان آسیب ریوی می‌تواند به میزان ۷۰ تا ۸۰ درصد کاهش یابد.

?فیبروز ریوی از آن دسته بیماری‌هایی است که ممکن است به‌دنبال استرس شبکه اندوپلاسمی در سلول‌های ریوی رخ دهد. محققان معتقدند استرس مزمن شبکه اندوپلاسمی ممکن است به سبب عدم توانایی سلول در تولید لیپیدهای سورفکتانت برای تأمین غشا‌های شبکه اندوپلاسمی غالب شود. به‌دنبال بازیابی نامناسب ذخایر لیپیدی، شبکه اندوپلاسمی به درستی عمل نکرده و قادر به حذف پروتئین‌های آسیب‌دیده نخواهدبود، درنتیجه تجمع این پروتئین‌ها در سلول‌های ریوی منجر به بروز فیبروز ریوی برگشت‌ناپذیر خواهدشد.

?مترجم: مونا تقی زاده

☑لینک خبر

☑لینک مقاله

☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی

☑عضویت در کانال زیست فن

کاهش فیبروز ریوی از طریق بازیابی سنتز لیپید – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن