کمک گرفتن از کرم پلاستیک خوار برای پاکسازی زبالههای پلاستیکی

کمک گرفتن از کرم پلاستیک خوار برای پاکسازی زبالههای پلاستیکی
✅این روزها زبالههای پلاستیکی دردسرهای زیادی برای بشر ایجاد کردهاند. اغلب پلاستیکهایی که در اطراف خود میبینم زیستتخریبپذیر نیستند. این ماندگاری بالا مشکلات متعددی به دنبال دارد اما بزرگترین مشکل زمانی ایجاد میشود که پلاستیکها طی فرایندهای فیزیکی خرد شده و به ذرات کوچکتر تبدیل میشوند. این ذرات میتوانند مواد سمی را به خود جذب کنند، همراه غذای جانوران خورده شده و اینگونه وارد چرخهی غذایی شوند.
مدتها پیش در زنبورداریهای اسپانیا، کشفی تصادفی صورت گرفت که میتواند به این مسئله کمک کند. کندوهای عسل ابتدا از کرمهای موم خوار پاک شدند و کرمها درون یک کیسهی پلاستیکی معمولی ریخته شدند. اما بعدها مشاهده شد که کرمها پلاستیک را سوراخ کرده و از آن بیرون آمده بودند! این ماجرا مقدمهای برای مطالعه روی کرم موم خوار شد. این کرم در واقع لاور شبپرهی بزرگ موم خوار Galleria mellonella است که در اغلب نقاط دنیا یافت میشود و از موم کندوی عسل به عنوان غذا استفاده میکند .
محققان طی آزمایشی حدود ۱۰۰ لارو را در معرض کیسهی پلاستیکی ) از جنس پلی اتیلن ( قرار دادند. پس از ۴۰ دقیقه سوراخها شروع به پدیدار شدن کردند و پس از ۱۲ ساعت ۹۲ میلیگرم از وزن پلاستیک کم شده بود. دانشمندان میگویند این سرعت در مقایسه با سایر روشهای کشف شده به طور خیره کنندهای بالاست. به عنوان مثال باکتریای که در سال گذشته معرفی شد پلاستیک را با سرعت ۰.۱۳ میلیگرم در روز تجزیه میکند.
هرچند جزئیات این فرایند نیاز به تحقیقات بیشتری دارد، دانشمندان معتقدند شکستن این پیوندها احتمال دارد مشابه شکستن پیوندهای مواد موجود در موم باشد. آنها توانستهاند با استفاده از آنالیز اسپکتروسکوپی نشان دهند که پلیاتیلن تبدیل به اتیلن گلیکول شده است، و این تبدیل طی یک فرایند شیمیایی ) و نه فقط جویدن ( اتفاق افتاده است. آشکار شدن جزئیات مولکولی این فرایند ممکن است منجر به ایجاد روشی بیوتکنولوژیک برای مبارزه با آلودگی ناشی از پلیاتلین در مقیاس صنعتی شود.
ترجمه: الهام آزادواری
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن میکروبی صنعتی محیط زیست
☑️عضویت در کانال زیست فن