کروموزومهای جنسی دخیل در برنامهریزی مجدد سلولی

✅ با کمک تکنیک امیدبخشی بهنام “برنامهریزی مجدد سلولی” این امکان وجود دارد که با استفاده از سلولهای پوست بیمار، بینایی را به او بازگرداند. این تکنیک به دانشمندان اجازه میدهد که به عنوان مثال، سلولهای بنیادی را از سلولهای پوست بیمار بسازند. این سلولهای بنیادی که تحت عنوان سلولهای بنیادی پرتوان القایی یا سلولهای iPs شناخته میشوند، میتوانند تقریباً به هر نوع سلول خاصی از بدن انسان از جمله سلولهای بینایی تبدیل شوند.
?کار با سلولهای پرتوان القایی در مقایسه با سایر روشها، دارای مزایای متعددی است. علاوه بر این، سلولهای برنامهریزی مجدد شده، DNA بیمار را دارند، بنابراین بدن به احتمال کمتری آنها را پس میزند.
?متخصص سلولهای بنیادی Pasque، میگوید: «برنامهریزی مجدد سلولی انقلابی در علم پزشکی است، اما نحوه عملکرد آن به خوبی شناخته نشدهاست. پژوهشگران برای تحقیق در مورد مراحل مختلف فرآیند برنامهریزی مجدد، سلولهای نر و ماده را جدا کرده و مورد بررسی قرار دادند. محققان دریافتند که سلولهای نر و ماده پس از فرایند برنامهریزی مجدد متفاوت از یکدیگر رفتار میکنند و این به علت تفاوت در تعداد کروموزوم x آنهاست که در سلولهای ماده دو و در سلولهای نر یک عدد است. Pasque توضیح میدهد: «در شرایط طبیعی، یکی از دو کروموزوم x در سلولهای ماده غیرفعال است. اما زمانی که این سلولها به سلولهای پرتوان القایی مجدداً برنامهریزی میشوند، کروموزوم x غیرفعال آنها به حالت فعال درمیآید. بنابراین این سلولها در ماده اکنون دو کرومورم x فعال دارند، درحالیکه سلولهای نر تنها یکی دارند. ما اکنون میدانیم که این امر رفتار متفاوت سلولهای نر و ماده بعد از برنامهریزی مجدد را توضیح میدهد، زیرا در طی زمان سلولهای ماده یکی از دو کروموزوم x خود را از دست میدهند و شروع به رفتار کم و بیش مشابه سلولهای نر میکنند».
?تفاوت بین سلولهای پرتوان القایی نر و ماده برای یکی از فرایندهای اساسی در زمینه اپیژنتیک، یعنی متیلاسیون DNA، بیشتر است. محققان دریافتند که متیلاسیونهای DNA در سلولهای پرتوان القایی ماده حذف میشوند ولی در سلولهای نر باقی میمانند.
?به گفته Pasque، نتایج ما نشان میدهد که مطالعه جداگانه در مورد سلولهای نر و ماده کلید درک بهتر چگونگی ساخت سلولهای پرتوان القایی میباشد. چنانچه بخواهیم مدلهای بهتری از بیماری ایجاد کنیم نیاز به درک این فرایند داریم.
?مترجم: مژگان برات زاده
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی