بیوتکنولوژی پزشکیسلول های بنیادی

کشت سلول‌های بنیادی به روش ارزان‌تر

✅ محققان موفق شدند به ترکیبی از مواد شیمیایی مختلف دست یابند که با استفاده از آن، با هزینه کم‌تر بتوان سلول‌های بنیادی را در محیط آزمایشگاهی کشت داد.


?سلول‌های بنیادی پرتوان انسانی یا hPSCs قادرند به‌صورت نامحدود خودنوزایی داشته‌باشند و به انواع سلول‌ها در بدن تمایز یابند و از این رو در ترمیم و جایگزینی بافت‌ها اهمیت دارند. اما کشت این سلول‌ها در آزمایشگاه در مقیاس فراوان، هزینه هنگفتی به همراه خواهد داشت. اکنون دانشمندان دانشگاه Kyoto ژاپن همراه با همکاران خود در هند و ایران، ترکیبی از مواد شیمیایی را ارائه داده‌اند که این سلول‌ها را با هزینه به‌صرفه‌تری در محیط آزمایشگاه کشت می‌دهد.

?سیستم‌های کشت برای این سلول‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که توانایی خودنوزایی در hPSCها را تقویت کند اما درعین حال مانع از تمایز یافتن آن‌ها به سایر سلول‌ها شود.ترکیباتی که به کار برده می‌شود، فاکتورهای رشدی هستند که در باکتری یا سلول‌های جانوری تولید شده‌اند و سپس ازنظر ژنتیکی مهندسی شده‌اند، لذا قیمت بالایی دارند.

?ترکیب محیط کشت معرفی شده قادر است قابلیت خودنوزایی را در hPSCها حفظ کند و آن را تقویت نماید بدون این‌که نیاز باشد از فاکتورهای رشد گران قیمت استفاده شود. این محققان در محیط کشت خود از سه ترکیب شیمیایی خاص استفاده می‌کنند:

  • ۱-azakenpaullone یا AK
  • ID-8 یا I
  • tacrolimus یا T

که مجموعاً AKIT نامیده می‌شوند.

?ترکیب ۱-azakenpaullone از توانایی خودنوزایی hPSCها حمایت می‌کند اما سبب القای تمایز به سایر سلول‌ها نیز می‌شود، برای جلوگیری از تمایز یافتن این سلول‌ها ID-8 به محیط اضافه می‌شود، البته این ماده تاحدی رشد سلول را کاهش می‌دهد لذا درنهایت ترکیب بعدی یعنی tacrolimus استفاده می‌شود تا این اثر نیز از بین برود.

?هرچند میزان رشد و بقای سل لاین‌های hPSCهایی که حاوی AKIT هستند نسبت به سایر محیط کشت‌ها اندکی کم‌تر است اما آن‌چه این ترکیب را بسیار ارزشمند کرده‌است تهیه آسان و ارزان قیمت آن می‌باشد به‌گونه‌ای که هزینه آن ۵ تا ۱۰ برابر ارزان‌تر از سایر محیط کشت‌های hPSCهای در دسترس برآورد شده‌است.

?محققان این مطالعه می‌گویند: «این روش می‌تواند در مقیاس فراوان کاربرد داشته‌باشد، ازلحاظ کیفی کنترل شده‌است و هزینه کم‌تری را نسبت به سایر روش‌ها به دنبال دارد، لذا می‌توان در بالین و تجویز دارو از آن به‌خوبی بهره جست».

?مترجم: فرزانه صائبی راد

لینک خبر

لینک مقاله

عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی

عضویت در کانال زیست فن

کشت سلول‌های بنیادی به روش ارزان‌تر – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن