کشفی بزرگ برای کنترل بیماری مالاریا

✅ یک پروژه مشترک بینالمللی بزرگ که به رهبری محققان استرالیایی انجام شده، کشف جدیدی در زمینۀ گستردهترین پارازیت مالاریا انجام داده است. این موجود پارازیتی، انسان را از طریق جذب پروتئینی آلوده میکند که بدن بدون آن نمیتواند زندگی کند. محققان توانستند آنتیبادیهایی را تولید کنند که از انجام فعالیت این پارازیت جلوگیری میکند.
?این مطالعه که توسط دکتر وایهانگ تام و دکتر جکوب گروسچیک از موسسه والتر و الیزاهال انجام شد، دریافت که پارازیت مالاریا یعنی گونه Plasmodium vivax، عفونت را به دلیل مسدود کردن پروتئین گیرنده ترانسفرین انسان ایجاد میکند؛ پروتئینی که برای تحویل آهن به گلبولهای قرمز جوان بدن ضروری است.
?این کشف که امروز در نشریه ساینس منتشر شده است، یک مشکل بزرگ را حل کرده که محققان در طی چندین دهه با آن مواجه بودهاند.
در این رابطه دکتر تام، که همچنین یک محقق پژوهشی بینالمللی در انجمن HHMI-Wellcome است، گفت: «تلاشهای جمعی تیمهای استرالیا، نیوزیلند، سنگاپور، تایلند، ایالاتمتحده، برزیل و آلمان توانایی جهان را به تولید یک واکسن مؤثر و بالقوه در برابر مالاریای گونه P. vivax نزدیکتر کرده است.»
? در حال حاضر گونه P. vivax بار عظیمی بر سلامت جهانی وارد میکند. این شایعترین پارازیت مالاریا در کشورهای خارج از آفریقاست و هرسال بیش از ۱۶ میلیون مورد بالینی از آن ثبت میشود.
پروفسور تام گفت: «پارازیت میتواند ماهها بدون ایجاد علائمی در کبد حضور داشته باشد؛ به همین دلیل موجب میشود که درمان بسیار و دشوار باشد. ما اکنون میدانیم که P. vivax باعث جذب گیرنده انتقالدهنده انسان میشود؛ گیرندهای که برای انتقال آهن به سلولهای قرمز جوان بدن ضروری است.»
?وی افزود: «قابلیت توقف فعالیت این پارازیت در بستن گیرنده مذکور و جلوگیری از نفوذ به خون، پیشرفت و گام مهمی در جهت ریشهکن کردن مالاریا است.»
دکتر گروسچیک از دیگر محققین این پروژه اعتقاد دارد زمانی که تیم، نحوۀ ورود پارازیت به سلولها را شناسایی کرد، قادر به طراحی آنتیبادی برای مسدود کردن دسترسی این پارازیت شد. با استفاده از دستگاه سینکروترون استرالیا در ملبورن، ما یک نقشه سهبعدی پروتئین پارازیتی ایجاد کردیم که مکانیسم آن مشابه P. vivax است که طی آن به گیرندههای انسانی متصل و به گلبولهای قرمز جوان وارد میشود.
?دکتر گروسچیک افزود: «این نقشه دید بیسابقهای از شکل پروتئین پارازیت ارائه داد که طراحی آنتیبادیهایی را برای جلوگیری از ورود P. vivax از سلولهای انسانی هدایت میکند.»
به گفته دکتر تام محققان، جلوگیری موفقیتآمیز آنتیبادیها از حمله مالاریای P. vivax محققان را بسیار هیجانزده کرد.
وی گفت: «ما در حال حاضر به دنبال تحقیقات مشترک در منطقه اقیانوس آرام هستیم، بنابراین میتوانیم اثربخشی آنتیبادیهایمان را بیشتر بررسی کنیم.»
?ترجمه: آزاده داودی
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑عضویت در کانال زیست فن