کشف رمز و راز اندازه برگ

?#رصد_لحظهای?
✅ چرا برگ درخت موز یک میلیون بار بزرگتر از برگ گیاه خلنگ است؟ چرا برگها در جنگلهای گرمسیری بزرگتر از جنگلهای معتدله و بیابانها هستند؟ کتابهای درسی در پاسخ میگویند این یک تعادل بین دسترسی به آب و گرمای زیاد است .اما محققان اعتقاد دارند مسئله به این سادگیها نیست!
?یک تیم تحقیقات بینالمللی موفق شدهاند رمز و راز اندازه گوناگون برگ گیاهان را کشف نمایند. در تحقیق این پژوهشگران که توسط دکتر یان رایت از دانشگاه Macquarieاسترالیا رهبری گردیده، نشان داده شده که در بسیاری از نقاط جهان، عامل محدودکننده اندازه برگها، دمای شبانه و خطر آسیب رساندن یخبندان به برگها است.
?در این پژوهش، دکتر رایت و ۱۶ همکارش از استرالیا، بریتانیا، کانادا، آرژانتین، ایالات متحده آمریکا، استونی، اسپانیا و چین، برگهای بیش از ۷۶۰۰ گونه را تجزیه و تحلیل کردند. سپس مجموعهای از معادلات را ایجاد نمودند که میتواند حداکثر اندازه برگ قابل قبول را در هر نقطه از جهان بر اساس خطر بیش از حد گرمای روز و همچنین انجماد شبانه پیشبینی کند.
?نقاشیهای سنتی و قدیمی ترسیم شده توسط هنری روسو نشان میدهند زمانی که ما به مناطق گرمسیری فکر میکنیم انتظار برگهای بزرگتری داریم. اما برای دانشمندان این یک طرز نگرش کهنه شده است! چرا اندازه برگ با تغییر عرض جغرافیایی از بسیار کوچک در نزدیکی قطبها تا برگهای عظیم در مناطق استوایی تغییر میکند؟
?تاکنون توضیح متداول این بوده که دسترسی به آب و گرمای بیش از حد، دو معیار مهم برای اندازه برگ هستند. اما دکتر رایت و همکاران میگویند دادههای به دست آمده در پژوهش آنها چنین تئوریای را تایید نمیکنند. به عنوان مثال، مناطق گرمسیری، هم مرطوب و هم گرم هستند و همچنین این که برگ گیاهان در بخشهای خنک جهان بیش از حد گرم نمیشوند.
?محققان فوق میگویند که از تکنیک «بیگ دیتا» یا «دادههای کلان» استفاده نموده و اندازهگیری را روی دهها هزار برگ مختلف انجام دادهاند. این محققین با نمونهبرداری در سراسر قارهها، مناطق آب و هوایی مختلف و انواع گیاهان توانستند نشان دهند که قوانین سادهای که به نظر میرسد در سراسر گونههای گیاهی جهان به طور یکسان عمل میکنند، وجود دارند و این قوانین با تکنیکهای قبلی که به آنالیزهای محدود در این خصوص میپرداختند، قابلشناسایی نبودهاند.
?کالین پرنتیس، یکی دیگر از محققین این پروژه که وظیفه مدلسازی ریاضی آن را به عهده داشته میافزاید: «نتیجه شگفتآوری که ما به دست آوردیم این بود که در بیشتر نقاط و کشورهای جهان، حداکثر اندازه برگها نه با گرمای بیش از حد، بلکه با میزان خطر آسیب یخزدگی در شب مرتبط است. برگهای بزرگتر، لایههای مرزی ضخیمتر و عاری از هوای تازهای دارند که توانایی آنها را برای جلب حرارت از محیط اطرافشان در شب کاهش میدهد. چنین موضوعی در مناطق سردسیر میتواند خطر یخزدگی را افزایش دهد، لذا تمایل به ایجاد برگهای کوچکتر پیش میآید.»
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن