کشف مکانیسم جلوگیری از افکار ناخواسته

✅ دانشمندان یک ترکیب شیمیایی کلیدی در ناحیه کنترلکننده حافظه مغز، کشف کردند. شناسایی عملکرد این ترکیب شیمایی به ما این اجازه را میدهد تا از افکار ناخواسته جلوگیری کنیم.
? افکار ناخواسته در بیماریهایی مثل عصبانیت، اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی و شیزوفرنی دیده میشود. همه ما گاهی با یادآوری افکار رنجآور مواجه میشویم؛ افکاری درباره خاطرات ناخوشایند و نگرانیها. یادآوری در زمانی که افکار ما در مورد خاطرات و مسائل مثبت است مشکلی نداشته اما در مورد افکار آزاردهنده اثرات منفی وجود دارد. یادآوری حادثه باعث میشود تا ما دوباره به زمان وقوع برگشته و به نحوی تمام اتفاقات و رنجها را مرور کنیم.
? توانایی کنترل افکار برای بهبود زندگی مسأله اساسی است. زمانی که این توانایی از بین میرود بسیاری از علائم ناتوانکننده شروع میشود. خاطرات و تصاویر سرزده، توهم، خوابآلودگی و نگرانیهای مداوم که عمدتاً از علائم بیماریهای روانی مذکور است.
? انسانها بدون کنترل پاسخهای خود، توانایی زنده ماندن را ندارند. بسیاری از رفلکسها در بدن انسان وجود دارد که اغلب موارد کاربردی هستند اما گاهی اوقات نیاز است تا همین رفلکسهای کاربردی نیز متوقف شوند. این باید همان مکانیسمی باشد تا به ما در متوقف کردن افکار ناخواسته کمک کند. ناحیهای در مغز به نام قشر prefrontal نقش اصلی در کنترل فعالیتها و افکار را دارد. این قشر به عنوان تنظیمکننده ارشد عمل کرده و سایر قسمتهای مغز را نیز کنترل میکند.
? در طی آزمایشهای این پژوهش از شرکتکنندگان خواسته میشود تا یک سری از کلمات وابسته را به صورت دوتایی تقسیمبندی کنند و در مرحله بعدی کلمه مرتبط از شرکتکنندگان پرسیده میشود تا آن را به یاد بیاورند. با استفاده از تصویربرداری مغناطیسی کاربردی (fMRI) و طیفسنجی رزونانس مغناطیسی، محققان توانستند تا ناحیه کلیدی مغز در توقف افکار ناخواسته را پیدا کنند. طیفسنجی محققان را قادر میسازد علاوه بر فعالیت مغز، شیمی آن را نیز مطالعه کنند.
? نتایج اینطور نشان داد که توانایی کنترل افکار به یک انتقالدهنده عصبی به نام GABA مربوط میشود که یک انتقالدهنده مهاری بوده و آزادسازی آن توسط یک نورون میتواند فعالیت نورون دیگر را مهار کند. بهعلاوه نشان داده شده است که در بین افراد جوان و سالم، آنهایی که سطح کمتری از GABA دارند، کمتر میتوانند فعالیتهای قشر prefrontal و درنتیجه افکار مزاحم را مهار کنند.
? این نتایج یک سؤال قدیمی درباره شیزوفرنی را پاسخ داده است. نورونهای مهارکننده در مغز این افراد به خطر افتاده و هیپوکمپ آنها در زمان مهار افکار مزاحم شکست میخورد که علت آشکار تولید توهم است. نتایج این مطالعه پیشنهاد میکند که با افزایش فعالیت GABA در داخل هیپوکمپ میتوان به مهار افکار ناخواسته در انسانها کمک کرد.
?ترجمه: سیمین دخت افرا
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن