کشف ژن عامل طعم ترش در مرکبات

مرکبات از مهمترین میوههای مناطق نیمه گرمسیری هستند که همواره به علت داشتن طعم ترش شهرت دارند. محققان در جدیدترین بررسیهای خود توانسته اند عاملی را که موجب این طعم ترش در لیمو، پرتقال، گریپ فروت و سایر میوههای این خانواده میشود، بیابند.
دانشمندان دانشگاه آمستردام دریافتند که طعم ترش مرکبات به علت اسیدیته درون واکوئل سلولهای آنهاست. واکوئلها کده هایی در سلول هستند و بیش از ۹۰ درصد از حجم سلول بالغ گیاهی را اشغال میکنند. واکوئلها با مایعی تحت عنوان شیره واکوئلی پر شده اند که سلول برای زنده ماندن به آن نیاز دارد. شیره واکوئل میتواند دارای ترکیبات متفاوتی به مقادیر مختلف در انواع گیاهان و بافتهای مختلف یک گیاه باشد.
آنالیزهای ژنتیکی در گیاه Petunia، دو P-ATPase واکوئلی تحت عنوان PH1 و PH5 را مشخص کرد که در تعیین رنگ گل، با اسیدی کردن بیش از حد واکوئلهای سلولهای گلبرگ نقش دارند. در رابطه با مرکبات، مشخص شد که مایع واکوئلی آنها به علت حضور ژنهای CitPH1 و CitPH5 به شدت اسیدی است. این ژنها نه تنها باعث اسیدی شدن واکوئل سلولی میشوند، بلکه در تعیین رنگ گل نیز ایفای نقش میکنند.
نتایج نشان داد که بیان ژنهای CitPH1 و CitPH5 در مرکبات نسبت به میوههای شیرین بیشتر است. بنابراین خانواده مرکبات، میوههای ترش بیشتری در مقایسه با سایرین تولید میکند. این یافتهها میتوانند زمینه ای برای انجام مطالعات بیشتر در آینده باشند. این امکان وجود دارد که بتوان در آینده ای نه چندان دور تعیین کرد که میوههای مدنظر ما چه اندازه ترش یا شیرین باشند.