مصاحبه

کشف یک گونه جدید کپورماهی در حوضه جنوبی دریای خزر توسط محققین ایرانی

محققان دانشگاه تهران در قالب پروژه تحقیقاتی مشترک با محققانی از سوئد و اسپانیا، گونه جدید سیاه ماهی رازی را از حوضه آبریز خزر کشف، توصیف، نامگذاری و ثبت جهانی نمودند.

مصاحبه با جناب آقای دکترسهیل ایگدری

دکتر سهیل ایگدری دانشیار گروه شیلات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و سرپرست پروژه تحقیقاتی ماهیان آب­های داخلی ایران که به ­صورت مشترک با دانشگاه Lund سوئد و موزه ملی علوم طبیعی مادرید، اسپانیا همکاری می کند، دومین گونه ماهی جدید در قالب این پروژه را از حوضه جنوبی دریای خزر توصیف و ثبت جهانی کرد.

۱.عنوان پروژه:

بررسی آرایه شناسی کپورماهیان آبهای داخلی ایران

 

 کشف یک گونه جدید کپورماهی در حوضه جنوبی دریای خزر توسط محققین ایرانی

 

۲. اعضای گروه:

دکتر ایگدری و آرش جولاده رودبار (دانشجوی دکتری دانشگاه تهران)، حمیدرضا غنوی (دانشگاه Lund، سوئد) و ایگناسیو دوآدریو (موزه ملی علوم طبیعی مادرید، اسپانیا) دیگر اعضای تیم تحقیقاتی پروژه فوق می­باشند.

این محققان در راستای پاسداشت یک عمر تلاش زکریای رازی، پزشک، فیلسوف و شیمی‌دان کاشف الکل ایرانی، این ماهی جدید را سیاه ماهی رازی Capoeta razii نام نهادند. دکتر سهیل ایگدری در این باره گفت: با وجود این­که جنس سیاه ماهی (Capoeta) در حوضه جنوبی دریای خزر بارها توسط محققان داخلی و بین‌المللی مورد مطالعه قرار گرفته بود، کشف گونه جدیدی از این آرایه جانوری به دلیل نیاز به بررسی همه جانبه با دشواری همراه بوده و این اولین بار است که گونه جدیدی از این جنس در حوضه جنوبی دریای خزر توصیف می­گردد.

 

اهمیت علمی و کارایی مربوط به ماهی شناسی

 

۳. نام ژورنال منتشرکننده نتایج تحقیقات:

این اکتشاف در قالب مقاله‌ای در مجله Zookeys به انتشار رسیده است. در ضمن اولین گونه این پروژه تحقیقاتی با عنوان سیاه ماهی البرز —Capoeta alborzensis از حوضه دریاچه نمک ایران توصیف و ثبت جهانی شده بود. لازم به ذکر است که گونه‌های بسیاری از ماهیان آب‌های داخلی ایران از جمله سس ماهی کارون (Barbus karunensis)، رفتگر ماهی سانیا (Cobitis saniae)، سگ ماهی جویباری پروینی (Oxynoemacheilus parvinae)، سگ ماهی جویباری هیرکان (Paracobitis hircanica)، خیاطه ماهی دامغانی (Alburnoides damghani)، ماهی کور غار لرستانی (Garra lorestanensis)، ماهی کور غار تشان (Garra tashanensis) و . . . توسط آزمایشگاه تحقیقاتی دکتر سهیل ایگدری کشف و ثبت جهانی شده است و در حال حاضر نمونه‌های تایپ این گونه‌های توصیف شده در موزه ماهی‌شناسی گروه شیلات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (IMNRF-UT) نگهداری می‌شود. در ضمن امکان بازدید محققان از سراسر جهان از این مجموعه تحقیقاتی با ارزش فراهم است.

۴. مدت پروژه:

زمان شروع پروژه فروردین سال ۱۳۹۵ و زمان اتمام آن مرداد سال ۱۳۹۶ بوده است.

۵. سازمان حمایت کننده:

ما عنوان کار را درقبال طرح به سازمان محیط زیست و سازمان شیلات ایران فرستادیم ولی متاسفانه استقبالی از طرف این سازمانها نشد.

۶. اهمیت علمی و کارایی مربوط به ماهیشناسی:

مهمترین کار ما شناخت تنوع زیستی آبزیان آبهای داخلی کشور هست چون ایران و ترکیه و عراق محل تلاقی چندین ZONEجانوری هست درنتیجه این مناطق بعنوان یک محل عبور ماهیان محسوب شده و تنوع بیشتری دارند.

۷. اهمیت مطالعات ماهیشناسی و کشف گونه های جدید از نظر کاربردی:

کشف گونه های جدید منجر به دست یابی به تعداد گونه های آبزی در آبهای داخلی شده و همین امر منجر به ارزش حفاظتی بیشتراین گونه ها برای زیستگاه آبی بیان کرده یعنی گونه های نادر اکوسیستمهای آبی را شناسایی کنیم.

۸. محدودیت و مشکلات کار:

عمده ترین مشکلات تامین هزینه های جاری بود و ایشان خاطرنشان کردند اگر سازمان و یا افردای هزینه ها رو تقبل بکنند منجر به کشف گونه های جدید خواهیم شد.

 

? تهیه‌کننده: حسام شفیعی

Jouladeh-Roudbar, A., Eagderi, S., Ghanavi, H.R. & Doadrio, I. (2017): A new species of the genus Capoeta Valenciennes, 1842 from the Caspian Sea basin in Iran (Teleostei Cyprinidae). ZooKeys, 682: 137-155.

Rate this post
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن