کمک به ترمیم مغز با استفاده از سلولهای بنیادی خفته

✅ دانشمندان انگلیسی نوعی از سلولهای بنیادی را در مغز شناسایی کردند که در ترمیم بافت مغز که بهدنبال جراحت یا بیماری ایجاد شدهاست، پتانسیل بالایی دارد.
?یکی از اهداف اصلی محققان حوزه پزشکی بازساختی این است که بافت مغزی را که طی بیماریهایی مانند سکته، آلزایمر و یا ترومای سر و همچنین افزایش سن، دچار آسیب شدهاست، ترمیم نمایند. بافت مغز در ترمیم خود ضعیف است؛ بااین وجود میتوان بدون جراحی و با هدفگذاری سلولهای بنیادی، بهبودی را در بیماران مغزی تاحدی ارتقا داد. سلولهای بنیادی این قابلیت را دارند که تمام انواع سلولها را در مغز تولید کنند اما درحالت عادی غیرفعال هستند و در شکلی از خواب سلولی هستند که با عنوان خاموشی یا quiescence نامیده میشوند. سلول خاموش تقسیم نمیشود و سلولهای جدید تولید نمیکند؛ بنابراین هر درمان بازساختی که این سلولهای بنیادی را هدف قرار میدهد باید ابتدا آنها را از حالت خاموشی خارج کند.
?اکنون دانشمندان در بافت مغز، نوع جدیدی از سلولهای بنیادی خفته (تحت عنوان سلولهای بنیادی G2) را شناسایی کردند که نسبت به سلولهای بنیادی خفتهای که پیش از این شناسایی شدهبود، پتانسیل بازساختی بالاتری دارد. آنچه حائز اهمیت است این است که وقتی سلولهای بنیادی خفته G2 فعال میشوند، سلولهای اصلی در مغز _نورون و گلیا_ را سریعتر از سلولهای بنیادی خفتهای که پیش از این شناسایی شدهبود تولید میکنند و از این جهت هدف مناسبی برای طرحهای درمانی میباشند.
?محققان با مطالعه برروی مگس سرکه موفق به شناسایی ژنی تحت عنوان tribbles شدند که بهطور انتخابی، سلولهای بنیادی خفته را تنظیم میکند. DNA مگس سرکه دارای شباهتهایی با DNA انسان میباشد و از این جهت مدل مناسبی برای درک بیولوژی انسان است، و ۶۰ درصد از ژنهای انسانی که با بیماری در ارتباط هستند، در مگس سرکه نیز یافت میشوند. ژن tribbles دارای همتایی در ژنوم پستانداران است که در سلولهای بنیادی مغز بیان میشود. محققان معتقدند داروهایی که این ژن را هدف قرار میدهند، میتوانند سلولهای بنیادی خفته را از حالت خاموشی بیدار کنند
?محقق ارشد این مطالعه میگوید: «ما ژنی را پیدا کردیم که سبب خاموشی در سلولهای بنیادی میشود. گام بعدی این است که داروهای ملکولی را کشف کنیم که این ژنها را بلاک کند و سلولهای بنیادی را از حالت خاموشی خارج کند. ما معتقدیم که ممکن است در سایر بافتهای بدن نیز این سلولهای بنیادی خفته وجود داشته باشند و این مطالعه توانست گام مهمی در پیشرفت پزشکی بازساختی بردارد».
?مترجم: فرزانه صائبی راد
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی