آفات و بیماری ها

کنترل شته‌های نخود با استفاده از توانایی دیدن آن‌ها

طبق مطالعه جدید انجام گرفته در دانشگاه Cornell، شته‌‌های نخود توانایی دیدن باکتری‌ها را دارند و بدین وسیله از خود در برابر باکتری Pseudomonas syringae که روی برگ گیاهان قرار دارد، محافظت میکنند. از این ویژگی می‌توان برای کنترل این آفت جدی کشاورزی استفاده کرد.


شته‌های نخود می‌توانند نور منحصر به‌ فرد سبز آبی را که سویه‌های بدخیم Pseudomonas syringae انتشار می‌دهند، تشخیص دهند. علاوه بر این به نظر می‌رسد باکتری P. syringae و تمام اعضای جنس Pseudomonas، دارای ترکیباتی به نام pyoverdine هستند که باعث می‌شود شته‌ها برگ های آلوده به این باکتری مرگبار را تشخیص دهند. از این یافته‌ می‌توان در جهت کنترل آفت استفاده کرد. بدین صورت که pyoverdine یا باکتری بدخیم P. syringae را روی برگ‌ها گسترش دهند تا شته‌های نخود از آسیب زدن به آن‌ها خودداری کنند. البته بررسی اثربخشی این استراتژی‌، نیازمند مطالعات بیشتری است.

Tory Hendry، استادیار میکروب‌شناسی در دانشگاه Cornell، گفت: “شته‌ها، ناقل بیماری‌های گیاهی بوده و بیماری‌های ویروسی را انتقال می‌دهند. در همین راستا، جلوگیری از لانه گزینی شته‌ها بر روی گیاهان می‌تواند تأثیر زیادی بر انتقال بیماری‌های ویروسی داشته باشد.”

Hendry و همکارانش در مطالعه اثر باکتری بر شته‌ها متوجه شدند که شته‌ها به‌ندرت شیره مصنوعی مخلوط شده به باکتری بدخیم P. syringae را می‌مکند. تست‌های بیشتر نشان داد که شته‌ها هنگام انتخاب غذا، از مکیدن غذای آلوده به سویه های بدخیم باکتری P. syringae نسبت به سویه های خوش خیم آن، بیشتر خودداری می‌کنند.

این گروه آزمایش‌ مشابهی را در تاریکی انجام داد و مشاهده کرد که شته‌ها به‌طور طبیعی از تمامی برگ‌ها، حتی برگ های آلوده به باکتری‌های کشنده، تغذیه می‌کردند. در آزمایش دیگری، محققان از فرم جهشی باکتری بدخیم P. syringae استفاده کردند که ترکیب فلورسنت، پیوردین را ایجاد نمی‌کند و متوجه شدند که شته‌های نخود در اثر تغذیه از برگ‌های مملو از این باکتری مردند. هم‌چنین آزمایش‌های بیشتر، با استفاده از طرح‌های مختلف برای تست این فرضیه، همواره نتایج مشابهی را نشان دادند.

در نتیجه تحقیقات آینده در جهت استفاده از pyoverdine یا باکتری‌ها برای جلوگیری از لانه گزینی شته‌ها بر روی گیاهان خواهد بود. محققان قصد دارند با بررسی گونه‌های مختلف شته و نحوه ارتباط آن‌ها با سویه بدخیم P. syringae، تکامل این موضوع را مورد مطالعه قرار دهند.

لینک خبر
لینک مقاله

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن