گونههای جدید برنج مبارزه کننده با خشکی

گونههای جدید برنج مبارزه کننده با خشکی
✅محققان مرکز RIKEN گونههایی از برنج را توسعه بخشیدهاند که در شرایط دنیای واقعی به خشکی مقاوم هستند. این بررسی که در ژورنال plant biotechnology منتشر شده است، گزارش میدهد که این برنج تراریخته که با ژنی از گیاه آرابیدوپسیس اصلاح شده، محصول بیشتری نسبت به برنج اصلاح نشدهای که به طور طبیعی تحت استرس خشکی قرار میگیرد، دارد.
همانطور که برنج مصرفی جمعیت جهانی افزایش مییابد، عواقب کاهش محصول ناشی از خشکی نیز در حال شدت یافتن است. دانشمندان مرکز RIKEN از طریق توسعه گونههای تراریخته برنج که به خشکی مقاوم هستند، به مقابله با این موضوع پرداختند.
به طور معمول گیاهان با تولید اسمولیتهای حفاظتی -مولکولهایی مشابه قندهای محلول که مانع خروج آب از سلول میشود- به تنشهای ناشی از خشکی سازگاری مییابند. گالاکتینول سنتاز (GolS) آنزیمی مورد نیاز برای تولید یکی از این قندهای مهم بنام گالاکتینول است. در بررسی قبلی، محققان RIKEN نشان دادند که گیاه آرابیدوپسیس ژن AtGolS2 را در پاسخ به تنش خشکی و شوری بیان میکند.
در این بررسی، محققین چندین لاین برنج تراریختهی برزیلی و آفریقایی که این ژن را بیشتر بیان میکردند، ایجاد کردند و با همکاری همکاران CIAT و JIRCAS چگونگی رشد مناسب برنج را در شرایط مختلف و سالهای مختلف مورد آزمایش قرار دادند.
نتایج بسیار امیدوار کننده بود. آنها ابتدا، لاینهای مختلف برنج را در شرایط گلخانهای رشد دادند و نشان دادند که برنج تراریختهی آفریقایی و برزیلی سطوح بالاتری از گالاکتینول را نسبت به برنج اصلاح نشدهی شاهد، دارا میباشند. سپس، تحمل به خشکی را در طول دورهی رشد جوانه مورد آزمایش قرار دادند؛ زیرا این دوره اغلب با خشکیهای فصلی همزمانی دارد. به منظور کنترل دقیق این بخش از آزمایش، بررسی در پناهگاهی بدون حفاظ باران که به آنها اجازه ایجاد شرایط مشابه خشکی را به صورت مصنوعی میداد، انجام گرفت. بعد از سه هفته، گونههای اصلاح شده طول بلندتر و پیچ خوردگی برگ کمتری داشتند که پاسخی معمول به تنش خشکی میباشد.
تحمل خشکی در مزرعه مورد بعدی بود که در مرحلهی زایشی در سه آزمایش مزرعهای بدون باران در کلمبیا تایید شد. این آزمایشها در فصول مختلف و مکانهای مختلف انجام گرفتند. با این وجود، لاینهای تراریختهی هر دو گونهی برنج نسبت به برنج اصلاح نشده، عملکرد بالاتر، زیست تودهی بیشتر، پیچ خوردگی کمتر برگ و باروری بیشتر نشان دادند. بررسی دقیقتر نشان داد که پنج تا از امید بخشترین گونهها، محتوای آب نسبی بیشتری را در طول شرایط خشکی داشتند، هم چنین نور بیشتری برای فتوسنتز استفاده کردند و محتوی کلروفیل بیشتری بودند.
در نهایت، برنج تراریخته در طی یک دوره سه ساله در محیطهای طبیعی مختلف آزمایش شد و دوباره چندین گونه تراریخته عملکرد بالاتری را برای دانه در شرایط خشکی خفیف و شدید نشان دادند.
#تنش_های_غیرزنده_خشکی
ترجمه : نوروزی
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن