گیرندههای بویایی؛ هدف درمانی در سرطان مثانه

پژوهشگران دانشگاه بوخوم آلمان، یک گیرنده بویایی را در مثانه انسان شناسایی کردهاند که میتواند در درمان و تشخیص سرطان مثانه مفید باشد. با استفاده از مطالعات کشت سلولی، نشان داده شده است که نوعی گیرنده بویایی در بافت سرطانی مثانه، بیش از بافت سالم آن وجود دارد. بر این اساس، تعداد بسیار زیادی از این گیرندهها میتواند در نمونههای ادرار بیماران یافت شود.
علاوه بر این، پژوهشگران توضیح دادهاند که چرا گیرندههای بویایی میتوانند یک هدف درمانی مناسب در سرطان و دیگر بیماریهای مثانه باشند. این پژوهشگران دریافتند که اسانس چوب صندل، میتواند جلوی رشد تومور را بگیرد. پس از آزمایش رایحه درمانی با چوب صندل، آنها نتیجه گرفتند که مؤلفه اصلی روغن چوب صندل طبیعی یا Santanol، شکل سلولهای سرطانی مثانه را تغییر داده و آنها را گردتر میکند. بهعلاوه این ماده، فراوانی تقسیم سلولی را کاهش داده و تحرک سلولها را ضعیفتر میکند.
پژوهشگران دراینخصوص بیان کرده اند:« در مطالعات کشت سلولی، موفق شدهایم با استفاده از رایحه چوب صندل رشد تومور را متوقف کنیم. در حقیقت این روش درمانی اینگونه محقق شده است که فعالیت گیرنده بویایی منجر به ترشح اینترلوکینها و ATPها میشود و با انتقال انرژی، سلولهای کشنده طبیعی سیستم ایمنی را در بافت روشن میکند.»
این پژوهش همچنین به بررسی این که آیا میتوان مقادیر بیشتر این گیرندهها در بافت سرطان مثانه را در نمونه ادرار شناسایی کرد یا خیر، پرداخته است. در اینخصوص، پژوهشگران رونوشتهای RNA گیرنده را که در نمونههای ادرار گرفتهشده از بیماران مبتلا به سرطان مثانه بیشتر از انسانهای سالم وجود داشته است، شناسایی کردهاند.
دکتر بورخارد اوبریگ مدیر کلینیک اورولوژی بیمارستان اوگاستا در بوخوم، اینگونه نتیجهگیری کرده است: «گیرنده بویایی OR10H1 شاید بتواند به عنوان یک زیستنشانگر برای تشخیص سرطان مثانه در نمونههای ادراری مورد استفاده قرار گیرد.»
در یک پژوهش مرتبط که در Frontiers in Oncology منتشر شده است، فیزیولوژیست های سلولی از دانشگاه Ruhr-Universitat، نشان دادهاند که گیرنده بویایی OR2B6 منحصراً در بافت سرطانی پستان وجود دارد.
این گیرنده، که در بافتهای سالم خارج از بینی حضور ندارد را میتوان به مقدار کم در سلولهای سرطانی ریه و پانکراس یافت. بنابراین، به گفته نویسندگان این پژوهش، گیرنده بویایی OR2B6 میتواند به عنوان یک زیستنشانگر خاص برای تشخیص سرطان پستان نیز مناسب باشد.
✳️ ترجمه: آزاده داودی
☑️ لینک خبر
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️ عضویت در کانال زیست فن