افزایش کیفیت کاکائو به کمک روش CRISPR

میتوان با استفاده از روش ویرایش ژن، ویژگی های فردی مطلوب مانند افزایش مقاومت در برابر بیماریها را در درختان کاکائو افزایش داد.
درختان کاکائو که در مناطق گرمسیری رشد میکنند، دانههای کاکائوی زیادی تولید میکنند که منبع خالص کاکائو محسوب میشوند. درحقیقت محصولات تولید شده از گیاهان کاکائو برای صنایع مولتی میلیارد دلاری کاکائو ضروری است و همچنین برای اقتصاد حاصل از این صنایع در کشورهای تولیدکننده و نیز گذران زندگی میلیونها کشاورز صاحب مزرعهی کاکائو لازم است. اما هرساله، تعداد زیادی از بیماریهای گیاهی با تخریب ۲۰ تا ۳۰ درصد از غلاف دانههای کاکائو، تولید جهانی این محصولات را به خطر میاندازند.
در غرب آفریقا، شیوع برخی از بیماریهای گیاهی میتواند باعث از بین رفتن تمام میوههای درختان کاکائو در یک مزرعه شود. به همین دلیل این موضوع، محققان را وادار ساختهاست تا به دنبال راهکاری برای افزایش مقاومت این گیاهان در برابر بیماریها باشند.
عمل CRISPR روشی است که محققان علم گیاه شناسی برای افزایش کیفیت میوهی درخت کاکائو از آن بهره بردهاند. در این روش که برای دستکاری ژنوم یک موجود زنده به کار میرود، آنزیم برش دهندهی DNA یعنی Cas9 را به سوی یک ناحیهی مشخص در DNA که مورد هدف است، هدایت میکنند درنتیجه بخش مورد نظر در DNA حذف و یا با بخش دیگری از مولکول جابه جا میشود. با این روش میتوان صفت ناخواسته را حذف و یا صفت خوب را ترفیع بخشید.
در یکی از پژوهشهایی که در گذشته برای شناسایی ژن کاکائو انجام شدهبود، TcNPR3 به عنوان ژنی شناخته شد که از مقاومت این گیاه دربرابر بیماریها جلوگیری میکرد. محققان با ارائهی فرضیهای مبنی براین که در صورت حذف این ژن با کمک روش CRISPR مقاومت این گیاهان در برابر بیماریها افزایش مییابد به اثبات فرضیهی خود پرداختند. آن ها با آزمایشهای انجام گرفته به کمک روش CRISPR-Cas9 برروی یک بافت گیاهی نتیجه گرفتند که ۲۷ درصد از ژنهای TcNPR3 حذف شدهاست.
بنابر گفتهی یکی از محققان CRISPR تنها یک ابزار است که در مقایسه با سایر روشها از سرعت و دقت بالایی برخوردار است. هدف کلی از انجام این آزمایشها بالا بردن کیفیت حیات این گیاهان، مقاوم سازی آنها در برابر بیماریها و نیز بادوام ساختن اندوختهی دانههای کاکائو است.
☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑ عضویت در کانال زیست فن