‌‌افزایش کیفیت کاکائو به کمک روش CRISPR

می‌­توان با استفاده از‌ روش ویرایش ژن، ویژگی های فردی مطلوب مانند افزایش مقاومت در برابر بیماری­‌ها را در درختان کاکائو افزایش داد.


درختان کاکائو که در مناطق گرمسیری رشد می‌­کنند، دانه‌های کاکائوی زیادی تولید می‌­کنند که منبع خالص کاکائو محسوب می‌شوند. درحقیقت محصولات تولید شده از گیاهان کاکائو برای صنایع مولتی میلیارد دلاری کاکائو ضروری است و هم‌چنین برای اقتصاد حاصل از این صنایع در کشورهای تولیدکننده و نیز گذران زندگی میلیون‌­ها کشاورز صاحب مزرعه­‌ی کاکائو لازم است. اما هرساله، تعداد زیادی از بیماری­‌های گیاهی با تخریب ۲۰ تا ۳۰ درصد از غلاف دانه­‌های کاکائو، تولید جهانی این محصولات را به­ خطر می‌­اندازند.

در غرب آفریقا، شیوع برخی از بیماری­‌های گیاهی می‌­تواند باعث از بین ­رفتن تمام میوه­‌های درختان کاکائو در­ یک مزرعه شود. به همین دلیل این موضوع، محققان را وادار ساخته‌است تا به دنبال راهکاری برای افزایش مقاومت این گیاهان در برابر بیماری­‌ها باشند.

عمل CRISPR روشی است که محققان علم گیاه ­شناسی برای افزایش کیفیت میوه­‌ی درخت کاکائو از آن بهره برده­‌اند. در این روش که برای دست­‌کاری ژنوم یک موجود زنده به ­کار می­‌رود، آنزیم برش دهنده‌­ی DNA یعنی Cas9 را به سوی یک ناحیه­‌ی مشخص در DNA که مورد هدف است، هدایت می‌­کنند درنتیجه بخش مورد نظر در DNA حذف و یا با بخش دیگری از مولکول جابه­ جا می‌­شود. با این روش می‌­توان صفت ناخواسته را حذف و یا صفت خوب را ترفیع بخشید.

در یکی از پژوهش‌­هایی که در گذشته برای شناسایی ژن کاکائو انجام شده‌بود، TcNPR3 به ­عنوان ژنی شناخته­ شد که از مقاومت این ­گیاه دربرابر بیماری­‌ها جلوگیری می­‌کرد. محققان با ارائه‌­ی فرضیه‌­ای مبنی براین که در صورت حذف این ژن با کمک روش CRISPR مقاومت این گیاهان در برابر بیماری­‌ها افزایش می‌یابد به اثبات فرضیه­‌ی خود پرداختند. آن ها با آزمایش‌­های انجام­ گرفته به کمک روش CRISPR-Cas9 برروی یک بافت گیاهی نتیجه گرفتند که ۲۷ درصد از ژن‌­های TcNPR3 حذف شده‌است.

بنابر گفته­‌ی یکی از محققان CRISPR تنها یک ابزار است که در مقایسه با سایر روش­‌ها از سرعت و دقت بالایی برخوردار است. هدف کلی از انجام این آزمایش‌­ها بالا بردن کیفیت حیات این گیاهان، مقاوم ­سازی آن­‌ها در برابر بیماری‌­ها و نیز بادوام ساختن اندوخته­‌ی دانه­‌های کاکائو است.

☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑ عضویت در کانال زیست فن

بارگذاری نوشته های مرتبط بیشتر
مطالب بیشتر از این نویسنده مریم رحیمی
بارگذاری بیشتر در افزایش ارزش غذایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

بررسی کنید

ژن درمانی به کمک مولکول RNA

محققان دانشگاه کمبریج توانستند به کمک ژن‌درمانی، ژن‌های کارآمد را به منظور جایگزینی با ژن­…