‌‌افزایش کیفیت کاکائو به کمک روش CRISPR

می‌­توان با استفاده از‌ روش ویرایش ژن، ویژگی های فردی مطلوب مانند افزایش مقاومت در برابر بیماری­‌ها را در درختان کاکائو افزایش داد.


درختان کاکائو که در مناطق گرمسیری رشد می‌­کنند، دانه‌های کاکائوی زیادی تولید می‌­کنند که منبع خالص کاکائو محسوب می‌شوند. درحقیقت محصولات تولید شده از گیاهان کاکائو برای صنایع مولتی میلیارد دلاری کاکائو ضروری است و هم‌چنین برای اقتصاد حاصل از این صنایع در کشورهای تولیدکننده و نیز گذران زندگی میلیون‌­ها کشاورز صاحب مزرعه­‌ی کاکائو لازم است. اما هرساله، تعداد زیادی از بیماری­‌های گیاهی با تخریب ۲۰ تا ۳۰ درصد از غلاف دانه­‌های کاکائو، تولید جهانی این محصولات را به­ خطر می‌­اندازند.

در غرب آفریقا، شیوع برخی از بیماری­‌های گیاهی می‌­تواند باعث از بین ­رفتن تمام میوه­‌های درختان کاکائو در­ یک مزرعه شود. به همین دلیل این موضوع، محققان را وادار ساخته‌است تا به دنبال راهکاری برای افزایش مقاومت این گیاهان در برابر بیماری­‌ها باشند.

عمل CRISPR روشی است که محققان علم گیاه ­شناسی برای افزایش کیفیت میوه­‌ی درخت کاکائو از آن بهره برده­‌اند. در این روش که برای دست­‌کاری ژنوم یک موجود زنده به ­کار می­‌رود، آنزیم برش دهنده‌­ی DNA یعنی Cas9 را به سوی یک ناحیه­‌ی مشخص در DNA که مورد هدف است، هدایت می‌­کنند درنتیجه بخش مورد نظر در DNA حذف و یا با بخش دیگری از مولکول جابه­ جا می‌­شود. با این روش می‌­توان صفت ناخواسته را حذف و یا صفت خوب را ترفیع بخشید.

در یکی از پژوهش‌­هایی که در گذشته برای شناسایی ژن کاکائو انجام شده‌بود، TcNPR3 به ­عنوان ژنی شناخته­ شد که از مقاومت این ­گیاه دربرابر بیماری­‌ها جلوگیری می­‌کرد. محققان با ارائه‌­ی فرضیه‌­ای مبنی براین که در صورت حذف این ژن با کمک روش CRISPR مقاومت این گیاهان در برابر بیماری­‌ها افزایش می‌یابد به اثبات فرضیه­‌ی خود پرداختند. آن ها با آزمایش‌­های انجام­ گرفته به کمک روش CRISPR-Cas9 برروی یک بافت گیاهی نتیجه گرفتند که ۲۷ درصد از ژن‌­های TcNPR3 حذف شده‌است.

بنابر گفته­‌ی یکی از محققان CRISPR تنها یک ابزار است که در مقایسه با سایر روش­‌ها از سرعت و دقت بالایی برخوردار است. هدف کلی از انجام این آزمایش‌­ها بالا بردن کیفیت حیات این گیاهان، مقاوم ­سازی آن­‌ها در برابر بیماری‌­ها و نیز بادوام ساختن اندوخته­‌ی دانه­‌های کاکائو است.

☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑ عضویت در کانال زیست فن

برچسب ها

پسندیدید؟

در خبرنامه ثبت نام کنید و اخبار جدید را در ایمیل خود دریافت کنید

نگران نباشید ما اسپم نیستیم

مریم رحیمی

دانشجوی زیست فناوری-دانشگاه الزهرا(س)/کارشناسی

بارگذاری مطالب مرتبط بیشتر
  • آلودگی محیط و سوء‌تغذیه‌ی درختان

    نقش آلودگی محیط در روند سوء‌تغذیه‌ی درختان

    آلودگی محیط باعث تغییر در قارچ‌هایی می‌شود که مواد معدنی و مغذی ریشه‌ی درختان را تأمین می‌…
بارگذاری توسط مریم رحیمی
بارگذاری در افزایش ارزش غذایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی کنید

نقش آلودگی محیط در روند سوء‌تغذیه‌ی درختان

آلودگی محیط باعث تغییر در قارچ‌هایی می‌شود که مواد معدنی و مغذی ریشه‌ی درختان را تأمین می‌…