برنجعلف‌های هرز و مقاومت به علف‌کشکود زیستی و همزیست‌ها

دیواره های محکم تر و افزایش مقاومت به باکتری

در کشاورزی دو نوع مقاومت به آفات حائز اهمیت است، مقاومت کیفی که اصطلاحاً مقاومت عمودی (horizontal) نامیده می شود و تک ژنی است و مقاومت کمی که به مقاومت افقی (vertical) معروف است و صفتی چند ژنی به حساب می آید. مقاومت افقی در واقع از جنس همزیستی پاتوژن–میزبان است و مانع از حذف گسترده پاتوژن به خاطر مقاومت میزبان می‌شود‌ و مقاومت دائمی ایجاد نمی‌کند. اصلاح نباتات برای مقاومت عمودی، باعث بی‌توجهی به مقاومت افقی شده و واریته های مدرن زراعی عمدتاً فاقد این نوع مقاومتند.


یکی از ژن های دخیل در مقاومت افقی برنج نسبت به بلایت باکتریایی (Xanthomonas oryzae) به نام Xa4 خوانده می شود و از دهه 1970 با برنامه های اصلاحی به ارقام مدرن برنج از قبیل IR64 وارد شد. مقاومت این ژن برخلاف ژن های مولد مقاومت عمودی، هیچ گاه شکسته نمی‌شود. زیرا فشار تکاملی بر پاتوژن برای توسعه ژن‌های جدید بیماریزا وارد نمی‌کند.

تاکنون مکانیسم مولکولی عمل این ژن در ایجاد مقاومت ناشناخته بود.

پژوهشگران چینی کشف کردند که این ژن با تحریک تولید سلولوز درواقع، دیواره سلولی گیاه را مستحکم‌تر می‌کند و از این راه مانع نفوذ باکتری می‌شود. همچنین این ژن در ایجاد فنوتیپ کوتاه قد (dwarf) برنج های مدرن نقش دارد.

در این مطالعه مشخص شد که پروتئین این ژن از دسته کینازهای مرتبط به دیواره (WKA) است. نقش تعدادی از اعضای این خانواده پروتئینی در آرابیدوپسیس، برنج و ذرت در ایجاد مقاومت های افقی به آفات و بیماری ها مشخص شده و نیازمند مطالعه گسترده‌تر است. رو آوردن به ژن‌های مولد مقاومت افقی به جای ژن‌های مقاومت عمودی راهکاری پایدارتر و با توجه به تأثیر کمتر بر شبکه‌های اکولوژیک در طولانی مدت به صرفه‌تر است.
آماده سازی: محسن رحیمی نژاد

لینک خبر

برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن