خشکیهورمون ها و فاکتورهای رشد گیاهی

تعیین جزئیات فرایند های ژنتیکی کنترل کننده ی رشد و پاسخ به خشکی در گیاهان

یکی از دانشمندان دانشگاه Iowa در پژوهشی جدید، فرایندی ژنتیکی را معرفی نمود که رشد و توانایی تحمل خشکی در گیاهان را تحت کنترل قرار می دهد؛ پیشرفتی که میتواند ویژگی های عملکردی بهتری را در محصولات گیاهی سبب شود.


پروفسور Yanhai Yin، از بخش ژنتیک، تکوین و زیست شناسی سلولی، و هم چنین یکی از محققین دانشکده ی تحقیقاتی علوم گیاهی؛ اظهار داشت که فرایندهایِ زیستیِ مسئولِ رشد گیاهان و پاسخ به خشکی اغلب با یکدیگر به طور اتفاقی برخورد دارند. وی هم چنین اشاره کرد دانشمندان برای مدت زمان طولانی مشاهده کرده اند که گیاهان تمایل دارند تا رشدشان را در مواجهه با خشکی برای حفظ انرژی و مقابله با تنش کاهش دهند، اما فرایند های ژنتیکی توجیه کننده این تعاملات به طور ناچیز شناخته شده است.

محققان بیان می دارند که آن تعاملات بر پایه ی یک جفت ژنِ شناخته شده تحت عنوان BES1 و RD26 هستند. ژن اول رشد گیاه را کنترل کرده و به واسطه حضور هورمون براسینواستروئید فعال می شود. هم چنین طبق گفته ی Yin، تاثیری که BES1 بر هزاران ژن دیگر می گذارد، آن را به عنوان “کلیدی مهم” در تمامی عملکردهای گیاه درآورده است. از سویی دیگر، ژن RD26 هنگامی که گیاه با تنش خشکی مواجه می شود، فعال شده و موجب می شود تا رشد کاهش یافته و گیاه، انرژی ذخیره کند. با توجه به مطالعه صورت گرفته، این دو مسیر اغلب موجب مهار یکدیگر می شوند. از نظر وی، این دو پاسخ با یکدیگر تصادم دارند؛ و در شرایط رشد عادی، به فعال شدن RD26 (که پاسخ به خشکی است) نیازی نیست. مطالعات بیشتری برای پی بردن دقیق به چگونگی تعاملات این مسیرها لازم است.

تیم تحقیقاتی از گیاه مدل، آرابیدوپسیس، که گیاه گلدار کوچکی است، برای مطالعات خود استفاده کردند. محققین، تست های ژنتیکی را همانند تحقیقات ژنومی و مدل های محاسباتی، برای رسیدن به نتیجه مورد نظر، روی گیاه اجرا می کردند. به گفته ی Yin، نتایج بدست آمده از آرابیدوپسیس که بطور مشابه از اجرا روی محصول اقتصادی اصلی نیز حاصل شده بود، این مفهوم را می رساند که این تحقیق می توانسته به بارورکننده های گیاهی که بهبود ویژگی تحمل تنش ها را در گونه ها گسترش می دهند، کمک کند؛ که عملکرد براسینواستروئید در ذرت ها بطور مشابه، مثالی از این امر است. هم چنین اشاره کرد که “ما می توانیم از این دانش استفاده کنیم تا تولید محصول را در شرایط خشکی بهبود بخشیم.”

ترجمه: عاطفه بابائی

لینک خبر
لینک مقاله

 
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن