تولید رویان مصنوعی در آزمایشگاه

محققان دانشگاه کمبریج انگلستان موفق به ساخت رویان مصنوعی موش شدهاند. در این رویان، تمام قسمتها سر جای صحیحشان قرار دارند ولی کیسه زرده تشکیل نشده است و به جای آن یک حفره وجود دارد. بنابراین، رویان ساخته شده بسیاری از مراحل تکوین را میگذراند ولی نه کاملاً، چون فاقد کیسه زرده است.
در رویان طبیعی، سلولهای ESC منجر به تشکیل جنین میشوند و سلولهای TSC جفت را ایجاد میکنند. رویان ساخته شده این دو نوع سلول را در محل درست خود دارد (سلولهای ESC (Embryonic Stem Cell) در یک سمت و سلولهای TSC (Trophoblast Stem Cell) در سمت دیگر رویان واقع شدهاند) و همچنین از وجود یک داربست سه بعدی به عنوان زمینهی خارج سلولی بهره میبرد، اما به خاطر عدم وجود سلولهای سازنده کیسه زرده، بعید است که بتواند چندان تکامل پیدا کند. اما همین رویان تکامل نیافته هم میتواند کمک شایانی به تحقیقات حوزه جنین کند، مثلاً در فهم اینکه چرا بعضی رویانها در مراحل اولیه از بین میروند، خصوصاً که در حال حاضر دوتا از هر سه مورد بارداری در همین مرحله متوقف میشوند.
نکتهی حائز اهمیت دیگر این تحقیق آن است که دانشمندان متوجه ارتباط عمیق و تأثیرگذار انواع سلولها بر یکدیگر در مراحل تکوین شدند. تا قبل از این مشخص بود که برهمکنش بین سلولهای بنیادین برای تکوین مهم است ولی حالا پژوهشگران به این حقیقت رسیدهاند که این برهمکنش نوعی «راهبری» همدیگر در مسیر تکوین است، به گونهای که در نبود آن، شکل و زمانبندی صحیح اتفاق نمیفتد.
دانشمندان معتقدند این روش گام بزرگی در تحقیقات تکوین انسان است و محققان را از مطالعه روی جنین واقعی انسان بینیاز میسازد.
ترجمه: کسری طباطبایی