5 کروموزوم مصنوعی یک قدم نزدیکتر به حیات ساختگی

تیمی که سه سال پیش موفق به ساخت اولین کروموزوم مصنوعی مخمر شد (کروموزومی کمی متفاوت با کروموزوم III ساکارومیسز سرویزیه)، حالا موفق شده است ۵ کروموزوم دیگر طراحی کند و بسازد، یعنی یک سوم ژنوم مخمر تاکنون ساخته شده است. این تیم در سال ۲۰۱۴ موفق شده بود کروموزوم ساخته خود را جایگزین یکی از کروموزومهای طبیعی مخمر کند.
جهان قبل از این، اولین ژنوم ساختگی را به خود دیده است. Synthia باکتری است که اولین ژنوم ساختگی را داشت، ولی ژنوم باکتریها بسیار کوچکتر و سادهتر از موجودات عالیتر مانند مخمر و انسانها و بهطور کلی یوکاریوتهاست.
هرکدام از ۵ کروموزوم ساخته شده متشکل از قطعاتی با ۳۰هزار الی ۶۰هزار نوکلئوتید هستند. این امر سازندگان را قادر میسازد که هر قسمت را که حاوی خطاهای غیرعمدی است، تصحیح کنند. نتیجه این امر آن بود که مخمرهایی که حاوی این کروموزومهای مصنوعی هستند، به سرعت مخمرهای عادی در محیط آزمایشگاهی رشد میکنند. همچنین محققان میگویند قابلیت حیات و سلامت مخمرهای تغییریافته قابل توجه است.
مخمرها در صنعت بیوتکنولوژی بسیار اهمیت دارند، بنابراین شناخت آنها به پیشرفت این صنعت بسیار کمک میکند. بدیهی است که این شناخت وقتی خودمان ژنوم را از ابتدا بسازیم، بیشتر حاصل میشود.
دستیابی به ژنوم مصنوعی مخمر، باعث میشود متابولیسم این موجود به راحتی قابل کنترل باشد. برای مثال، دانشمندان میتوانند مولکولهای تولیدی در مخمر که تولید یا حذف میشوند را افزایش دهند. یا حتی این موجود را «انسانی» کنند، یعنی نسخههایی از ژنهای انسانی را وارد آن کنند . حتی دستاوردهایی فراتر از آن!
محققان هماکنون در پی ساخت ۱۰ کروموزوم باقیمانده هستند، هدفی که چندان دور از دسترس نیست.
نتایج این تحقیق در قالب هفت مقاله در ژورنال Science منتشر شده است.
ترجمه : کسری طباطبایی
لینک مقاله ها: ۱ – ۲ – ۳ – ۴ – ۵ – ۶ – ۷
لینک خبر اول
لینک خبر دوم