تولید واکسن کووید-19با کمک هوش مصنوعی

محققان استرالیایی در مطالعات خود به منظور تولید واکسن کووید-۱۹، از روشی برای تولید واکسن بهره بردند که امید میرود بتوان از آن برای مبارزه با SARS-CoV-2 استفاده کرد. این پژوهشگران با استفاده از هوش مصنوعی و رایانش ابری، نوعی واکسن برای بیماری کووید-۱۹ (COVID-19) طراحی کردهاند که از اتصال پروتئین این ویروس به گیرنده ACE2 در سلولهای انسانی جلوگیری به عمل میآورد.
محققان دانشگاه فلیندرز با استفاده از تکنولوژی رایانش ابری مدلی از واکسن منتخب برای این ویروس را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دادند. نتایج بدست آمده از این تجزیه و تحلیل برای طراحی نهایی واکسن مورد نیاز ویروس کووید-۱۹ مورد استفاده قرار گرفت.
پروفسور نیکولای پتروسکی -استاد دانشگاه فلیندرز و مدیر این تیم تحقیقاتی- گفت: “مطالعات مرتبط با این واکسن در ایالات متحده تا مرحلهی آزمایشات حیوانی پیش رفته است و در صورتی که نتایج این آزمایشات بر روی حیوانات، ایمنی و اثربخشی واکسن را تأیید کنند میتوان انتظار داشت که مطالعه این واکسن به مرحلهای جدید، که بررسی آن در مطالعات انسانی است وارد شود.”
او در ادامه افزود: “به محض اینکه توالی ژنومی کووید-۱۹ در ماه ژانویه مشخص شد و در دسترس محققان قرار گرفت، ما با استفاده از این توالی ژنومی و نیز با در نظر داشتن مطالعات اخیر به بررسی مولکول کلیدی اتصالدهنده ویروس پرداختیم. این مولکول Spike معرفی شده و به اختصار S ذکر شده است.”
محققان با استفاده از مدلهای کامپیوتری از پروتئین S و گیرنده انسانی آن (ACE2) استفاده کردند تا چگونگی آلوده شدن سلولهای انسانی را به ویروس شناسایی نمایند. نتایج این مدلسازی به محققان کمک خواهد کرد تا در مرحله بعدی مطالعات خود قادر به ساختن واکسن برای جلوگیری از ابتلا به بیماری شوند.
دیمیتار ساژکو -دانشیار دانشگاه فلیندرز- گفت: “این تیم از جدیدترین فناوریها، از جمله هوش مصنوعی، تکنولوژیهای پیشرفته مبتنی بر محاسبات ابری بهره برد تا روند طراحی واکسن را تسریع بخشد؛ فرایندی که در صورت عدم استفاده از این تکنولوژی میتوانست سالها به طول انجامد. او افزود : “ما با طراحی واکسن آنفولانزای خوکی در سال ۲۰۰۹ که همهگیر شده و جمعیت زیادی را مبتلا کرده بود به نتایج عالی رسیدیم. این واکسن طی سه ماه از کشف ویروس، مورد آزمایش قرار گرفت. این تیم امیدوار است که با ورود به مرحله مطالعات انسانی واکسن کووید-۱۹ نیز به نتایج مشابهی دست یابد.”