ذخیره انرژی با استفاده از پوسته تخم مرغ

یک تیم بینالمللی از محققین به همراه دانشمندان مؤسسه Helmholtz، در پروژهای به قابلیت بالای ذخیره انرژی در پوسته تخممرغ پی بردند. در این تحقیق، آنها به دنبال ماده طبیعی و ارزانقیمتی بودند که بتوانند از آن در خازن یون لیتیم استفاده کنند.
تخممرغ در سراسر جهان به منظورهای مختلفی استفاده میشود و در زمینههای مختلفی از جمله صنایع غذایی، دارویی و صنایع تولیدی کاربرد دارد؛ اما پس از استفاده از تخممرغ، پوسته آن به عنوان ضایعه در محل جمعآوری زباله دفع میشود. پوسته تخممرغ شامل ترکیبی از کلسیم کربنات و غشای فیبری غنی از پروتئین میباشد.
پروفسور Maximilian Fichtner میگوید: “اخیراً بهطور چشمگیری شاهد افزایش نمونه مواد طبیعی بودهایم که برای تولید مواد بهمنظور استفاده در سیستمهای ذخیرهسازی الکتروشیمیایی کاربرد دارند.” وی با همکاری محققین استرالیایی توانست خواص الکتروشیمیایی پوسته تخممرغ را کشف کند؛ که به تناسب مقدار زیاد کلسیم کربنات میتوانند مقدار زیادی از لیتیم را در خود ذخیره کنند. در ادامه نیز آنها توانستند از پودر پوسته تخممرغ مرغوب بهعنوان الکترود در برابر آند لیتیم فلزی در الکترولیت آبی استفاده کنند. استفاده از پوسته تخممرغ بهعنوان آند نه تنها مقدار زباله را کاهش میدهد؛ بلکه از لحاظ الکتروشیمیایی نیز بسیار ارزشمند بوده و از این جهت فرصت بسیار خوبی برای کمک به محیط زیست و صنعت به شمار میرود.
پوسته تخممرغ در آزمایش احتباس ظرفیت، ذخیرهسازی عالی از خود نشان داد و بیش از ۹۲ درصد از ۱۰۰۰ چرخه شارژ و تخلیه را حفظ کرد؛ لازم به ذکر است که در این آزمایش هر دو نوع پوسته، ابتدا پوسته آهکیشده و سپس غشای پوسته داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گرفتند. محققین پوستهها را پس از فرایند شست و شو و خشکسازی بهمنظور بهبود کاربرد، به پودر تبدیل کردند.
تا به امروز برای پوسته تخممرغ کاربردهای مختلفی از جمله استفاده در بیو سرامیکها، لوازم آرایشی و صنعت رنگ کشف شده است. اما در این پروژه برای اولین بار از بیو زباله یا همان پوسته تخممرغ بهعنوان الکترود استفاده شده است. محققین معتقدند که پیشرفت بیشتر پروژه، بهبود کارکرد و همچنین استفاده گسترده از پوسته تخممرغ بهعنوان منبع انرژی، نیازمند درک جزئیات الکتروشیمیایی و رفتار فیزیکی مواد میباشد.