پلاستیک های زیستی در اروپا

پلاستیکهای مبتنی بر زیستتوده میتوانند نقش مهمی در کاهش وابستگی به منابع فسیلی و همچنین کاهش انتشار گازهای گلخانهای داشته باشند؛ زیرا از زیستتوده منابع پایدار بهعنوان مواد اولیه برای تولید آنها استفاده میکنند. در این راستا صنعت بیوپلاستیک اروپا استفاده از پلاستیکهای زیستی را تشویق میکند چون بازیافت مکانیکی یا شیمیایی پلاستیکهای زیستی و تجدیدپذیر باعث کاهش اثرات زیستمحیطی این محصولات میشوند.
پلاستیکها اغلب از مشتقات نفتی بوجود میآیند که به انتشار گازهای گلخانهای مضر منجر میشوند. دانشمندان در تلاش هستند که روشهای جدید و تجدیدپذیر برای ایجاد پلاستیک از زیستتوده ها به کار ببرند که قابلیت تجزیه در طبیعت را داشته باشند. در این راستا صنعت بیوپلاستیک اروپا از ابتکار عمل کمیسیون اروپا در برنامهای تحت عنوان معامله سبز که بر محصولات پایدار و همچنین بستهبندی متمرکز است، استقبال میکند. مفهوم معامله سبز مجموعهای از اقدامات و ابتکارات خاص را شامل می شود که برای فرایند اجرا طراحی شده است. در میان بخشهای مختلف، کمیسیون تأکید ویژهای بر صنعت پلاستیک دارد؛ چون پلاستیکهای زیستی فرصت بینظیری را برای تحقق اقتصادی کارآمد در اروپا ارائه میدهد.
رشد پویا در صنعت بیوپلاستیک اروپا باعث میشود که این کشور بتواند نقش اساسی در مسیر استفاده و بهرهوری از منابع واقعی داشته باشد. در همین راستا، صنعت بیوپلاستیک اروپا مشتاقانه همکاری نزدیکی با کمیسیون جدید، بهمنظور ایجاد یک چارچوب نظارتی صحیح برای استفاده از پلاستیکهای مبتنی بر زیستتوده و همچنین برای پلاستیکهای زیست تخریبپذیر و قابل جمعآوری دارد.
مدیر عامل صنعت پلاستیکهای زیستی اروپا -François de Bie- اظهار داشت که: “در بحثهای سازنده مشارکت خواهیم کرد تا جزئیات بیشتر پتانسیلهای نوآورانه پلاستیک زیستی و سهم اساسی آنها در دستیابی به توافقنامه سبز را توضیح دهیم. همچنین صنعت پلاستیک زیستی اروپا (EUBP)، بهعنوان نماینده منافع انجمن صنعت بیوپلاستیک، از ارتباطات مربوط به توافقنامه سبز اروپا که اخیراً توسط کمیسیون اتحادیه اروپا منتشر شده استقبال میکند.”
آلودگی ناشی از کیسههای پلاستیکی، یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی است. راهکار جدید اتحادیه اروپا برای کاهش مصرف پلاستیک باعث حذف مواد شیمیایی بالقوه خطرناک از محیط زیست میشود. امروزه تقریباً برای هر ماده پلاستیکی معمولی و کاربردهای مختلف آن، یک ماده بیوپلاستیکی جایگزین وجود دارد. پلاستیکهایی که منشأ زیستی دارند، زیست تخریبپذیر هستند و یا دارای هر دو خصوصیت هستند، بیوپلاستیک نامیده میشوند. این پلاستیکها علاوه بر مزایایی مانند کاهش انتشار کربن به محیط زیست و یا گزینههای بیشتری برای مدیریت پسماند، خواصی مشابه پلاستیکهای معمولی دارند.
بهطور کلی پلاستیکهایی که از مواد خام تجدیدپذیر ساخته میشوند، جایگزینهایی پایدار برای بسیاری از محصولات پلاستیکی محسوب میشوند. برای برخی از کاربردها پلاستیکهای بازیافتی قابل استفاده نیستند؛ چرا که کیفیت مطلوب مورد نظر را نداشته و در مواردی از نظر امنیتی دچار مشکل هستند. بنابراین جهت استفاده از منابع زیستی بهجای منابع فسیلی تحقیقات و اقدامات زیادی صورت گرفته است.