آنتیبادیهای فعال در پلاسمای بازماندگان ابولا

با شیوع اخیر بیماری ویروسی ابولا (Ebola virus disease)، شامل اپیدمی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ در آفریقای شرقی و اپیدمی ۲۰۱۸ در جمهوری دموکراتیک کنگو، نیاز به درمانهای مجاز برای مقابله با این بیماری کشنده بیشتر احساس میشود. ZMapp یک درمان تجربی حاوی سه آنتیبادی مونوکلونال است که بهعنوان یک درمان اثربخش در یک آزمایش بالینی مطرح شدهاست.
این دارو فقط یک مورد از پنج گونه شناختهشده ویروس ابولا را هدف قرار میدهد. در حال حاضر، دانشمندان تحت حمایت موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی (NIAID)، بخشی از موسسات ملی بهداشت، مجموعهای از آنتیبادیهای قدرتمند و غالبا خنثیکننده (bNAbs) را در خون بازماندگان مبتلا به ابولا کشف کردهاند. دو مورد از این آنتیبادیها در مطالعات حیوانی، حفاظت قابل ملاحظهای را در برابر بیماریهای ناشی از زئیر ابولا ویروس، بندی بوگو ابولا ویروس و سودان ابولا ویروس نشان دادند. این سه گونه شناختهشده باعث ایجاد بیماری کشنده ویروسی در انسان میشوند.
محققان پلاسمای خون ۱۷ بازمانده مبتلا به ابولا را مورد بررسی قرار دادند. آنتیبادیهای موجود در پلاسمای خون دو نفر از این بازماندگان به یک پروتئین ضروری ویروس بهنام گلیکوپروتئین یا GP متصل شدهبودند که از ورود ویروس به سلولهای میزبان جلوگیری میکند. این پروتئین از سه گونه ویروسی زئیر ابولا ویروس، بندی بوگو ابولا ویروس و سودان ابولا ویروس جدا شدهاست.
ویروس ابولا از GP برای اتصال به غشای سلولی و ایجاد عفونت استفاده میکند. این تیم تحقیقاتی در یک سری از آزمایشات خود، تعاملات بین اشکال مختلف GP و bNAbهای جدا شده از سه گونه ویروسی را تشریح کردند. نتایج بهدست آمده شواهدی از مکانیسمهای چندگانه را ارائه میدهد که بهوسیه آن آنتیبادیها عملکرد همه اشکال GP را مهار میکنند، بنابراین با توقف ورود ویروس به سلول میزبان از ایجاد عفونت جلوگیری میکنند. همچنین این تیم مشخص کردهاست که یکی از bNAbها بهنام EBOV 520 یک پروتئین GP ویروسی را شناسایی کرده و سپس به آن متصل میشود. در نتیجه مانع از تعامل آن با یک پروتئین سطحی سلول، NPC1، و شروع چرخه عفونت خواهد شد.
محققان نتیجه گرفتهاند که این آنتیبادیهایی که بهطور گسترده خنثیسازی را بر عهده دارند، میتوانند بهعنوان مولکولهای درمانی مؤثر علیه گونههای مختلف ویروس ابولا جهت توسعه درمانهای بعدی مطرح شوند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله