چگونگی ساخت آنتنهای مختلف سلولی برای درک جهان اطراف

بدن ما از میلیونها سلول تشکیل شدهاست که با یکدیگر و با محیط اطراف خود با کمک آنتنهای بسیار کوچکی ارتباط برقرار میکنند. این آنتنهای کوچک که مژک نامیده میشوند سیگنالهایی نظیر صدا، بو و نور را دریافت و ارسال میکنند. همچنین برخی از این آنتنها میتوانند جابجا شوند و در بسیاری از بیماریهایی که منجر به ناباروری، نابینایی، چاقی و سایر علائم میشوند، تغییر یابند. چگونگی ایجاد آنتنهایی با عملکردهای مختلف به یک راز همیشگی در دنیای علم تبدیل شدهاست. آیا این آنتنها در ساختار خود از آجر، سیمان و چوب استفاد میکنند؟
در حال حاضر یک تیم تحقیقاتی از موسسه علوم گولبنکیان دریافتهاست که بنیان این آنتنها متنوع است و در ایجاد آنتنهایی با عملکردهای متفاوت نقش دارند. یافتههای این مطالعه که در مجله Nature Cell Biology منتشر شدهاست در درک بهتر بیماریهای وابسته به آنتنها، سیلیوپاتی، به پزشکان کمک خواهد کرد.
محققان دریافتهاند که اگرچه سلولها برای برپایی و ساخت آنتنهای خود از بسیاری از مصالح ساختمانی مشابه استفاده میکنند، اما بسیار خلاق عمل میکنند و با استفاده از مقادیر مختلف این مصالح در مکانهای متفاوت و در مراحل مختلف ساخت در ایجاد توابع ساختاری متفاوت موفق عمل میکنند.
Mónica Bettencourt-Dias، یکی از همکاران این مطالعه، گفت: «یکی از برایندهای جالب این مطالعه، آشکار شدن راز مربوط به بیماریهای سیلیوپاتی ژنتیکی است. این بیماریها معمولا فقط بر روی برخی از آنتنها اثر میگذارند. شما ممکن است بدون هیچ دلیل خاصی بینایی خود را از دست دهید و یا حتی بی دلیل چاق شوید. ما مشاهده کردهایم که بسیاری از اجزایی که در ساخت پایههای مژکی نقش دارند، در نسبتها و لحظات مختلف در فضا و زمان حضور دارند، این اجزا فقط در برخی از بافتها یافت میشوند. این یافتهها نشان میدهند که چگونه جهشهایی که در بیماریهای ژنتیکی رخ میدهند، فقط برخی علائم را بروز میدهند.»
محققان موسسه علوم گولبنکیان از تکنیکهای تصویر برداری بسیار پیشرفته نظیر توموگرافی الکترونی و بررسیهای میکروسکوپی دقیق برای مشاهده آنتنهایی که حدود ۱۰۰ برابر کوچکتر از نوک یک تار موی ما هستند، استفاده کردند که نشاندهنده تنوع ساختاری و ترکیبی این آنتنها بود.
Swadhin C. Jana، سرپرست این پژوهش، افزود: «اگرچه بنیان همه این آنتنها با یک ساختار مشابه آغاز میشود، اما در نهایت با تنوع آنتنی در سلولهای مختلف یک ارگانیسم روبهرو خواهیم شد که بسیار شگفتانگیز است.»
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله