کاهش پروتئین ادرار، هدفی درمانی در کودکان مبتلا به بیماری کلیوی

در پژوهشی بر روی کودکان مبتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD)، داروهای فشار خون، دفع پروتئین را در ادرار کاهش دادند و این موضوع، با ریسک پایین پیشرفت بیماری مرتبط است. این یافتهها، که در مجله Journal of the American Society of Nephrology (JASN) منتشر شده اند، اطلاعات با ارزشی را برای غربالگری و درمان کودکان مبتلا به CKD فراهم می آورد.
دفع پروتئین در ادرار، یا پروتئینوری، نشان دهنده افزایش ریسک مشکلات کلیوی و قلبی است. در بیماران بالغ این ریسک میتواند با داروهایی به نام مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) یا مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسیسن، کاهش داده شود. هر دو نوع دارو سبب شل شدن رگها و کاهش فشار خون میشوند. با این حال، روشن نیست که آیا این داروها برای کودکانی که دچار پروتئینوری هستند نیز سودمند است یا خیر.
در این پژوهش، سوفی ون دل بلت، پزشک و استاد مرکز پزشکی دانشگاه خرونینگن، در هلند و همکارانش، دادههای آزمایش تاثیر کنترل شدید فشار خون و مهار ACE را روی پیشرفت CRF در اطفال بیمار (ESCAPE) را آنالیز کردند. در این آزمایش بررسی شد که آیا کنترل شدید فشار خون میتواند پیشرفت بیماری کلیوی (CKD) را در کودکان مبتلا به این بیماری به تاخیر بیاندازد یا خیر.
در مسیر این پژوهش، ۲۸۰ کودک مبتلا به CKD سطح ۲-۴، یک دوز ثابت از بازدارنده ACE رامیپریل را دریافت کرده و سپس به طور تصادفی در گروه درمان سنتی یا درمان کنترل شدید فشار خون با داروهای کاهنده فشار خون قرار گرفتند. میانگین کاهش پروتئینوری اولیه ۲/۴۰% در گروه کنترل فشار خون مرسوم و ۷/۴۶% در گروه کنترل شدید فشار خون بود. به علت تغییر اولیه مشابه پروتئینوری در هر دو گروه آزمایشی، گروهها برای آنالیزهای بیشتر ادغام شدند. پژوهشگران دریافتند که درمان با رامیپریل، پروتئینوری را به طور میانگین تا ۵/۴۳% کاهش میدهد. همچنین، سطح بالاتر پروتئینوری درحین نخستین ماههای درمان با ریسک کمتر پیشرفت CKD مرتبط بود.
دکتر ون دن بلت توضیح میدهد: «این نتایج نشان میدهند که کاهش اولیه بیشتر پروتئینوری با مهار ACE به طور مستقل با حفظ بلند مدت عملکرد کلیوی در کودکان مبتلا به CKD ارتباط دارد. این یافتهها نشان میدهند که کاهش پروتئینوری یک هدف مهم در مدیریت CKD اطفال است.»
ترجمه: محمد شجاعیه