زمان طولانی برای ساخت واکسن ویروس کرونا

به گفتهی Stephane Bancel، مدیر اجرایی Moderna Therapeutics، علیرغم تلاش گسترده جهانی هیچ یک از تولیدکنندگان دارو و واکسن قادر به آمادهسازی واکسن ویروس کرونا تا قبل از اواسط سال ۲۰۲۰ نخواهند بود. Moderna Therapeutics یکی از چندین نهاد درگیر در تلاش همه جانبه بینالمللی برای تولید یک واکسن در سریعترین زمان ممکن برای ویروس کشنده شبه سارس، با نام nCoV-2019، است که در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نفر را به کام مرگ کشانده است.
Moderna با همکاری مؤسسات ملی بهداشت ایالات متحده مشغول فعالیت هستند، در حالیکه Inovio Pharmaceuticals و دانشگاه کوئینزلند در استرالیا مسیرهای جایگزین را دنبال میکنند. همه آنها از ائتلاف نوآوریهای آمادگی اپیدمی (CEPI)، یک نهاد بینالمللی تأسیس شده برای تأمین هزینههای تحقیقات بیوتکنولوژی گران قیمت، بودجه دریافت کردهاند.
Bancel هشدار داده است که “هیچ تولیدکنندهای قادر به تهیه واکسن تا تابستان نیست”. وی همچنین در مصاحبهای با AFP، از استفاده از فناوری Moderna در روش خود سخن گفت که این کار مبتنی بر فناوری mRNA است. داروهای mRNA مجموعهای از دستورالعملهایی است که سلولهای بدن از آن برای ساخت پروتئینها جهت جلوگیری یا مبارزه با بیماری استفاده میکنند.
Bancel افزود: “روش تولید داروهای mRNA علیه آنفولانزا یا علیه ویروس کرونا، یکسان است تنها تفاوت در ترتیب حروف کدکننده پروتئینهاست. به گفتهی وی، برای این بیماری، ما با مؤسسه ملی بهداشت ایالات متحده (NIH) همکاری میکنیم. آنها توالی ویروس را از دولت چین به دست آوردند، سپس NIH و تیمهای ما آن را برای درک ساختارهای پروتئینی که متفاوت از سایر ویروسها هستند تجزیه و تحلیل کردند.”
Bancel با اشاره به آزمایشات اولیه ایمنی روی انسان گفت: “تیمهای ما در نزدیکی بوستون در حال ساخت واکسن هستند و به محض آماده شدن، آن را به NIH ارسال میکنند که آزمایشات فاز بالینی ۱ را انجام دهند”. وی در پاسخ به این سؤال که آیا واکسن میتواند به موقع برای پاسخ به این بیماری همهگیر تهیه شود، اشاره کرد که واکسن باید چندین کارآزمایی بالینی را پشت سر بگذارد.
چالش اینجاست که آیا میتوان واکسن را به سرعت به میلیونها نفر رساند یا خیر. بنابراین مسئولیت ایمنی آن بسیار مهم است. حتی با سرعت زیاد با تکنولوژی مانند mRNA، هیچ تولیدکنندهای قادر به تولید واکسن تا تابستان یا حتی پاییز نخواهد بود.
Bancel تأکید کرد که “اکنون تنها پاسخ، اقدامات پزشکی عمومی و تلاش در راستای انتقال هرچه کمتر ویروس از انسان به انسان است. بزرگترین چالش بهداشت عمومی در زمستان در نیمکره جنوبی خواهد بود، همراه با خطر اینکه در پاییز دوباره به نیمکره شمالی برگردد”. یکی از مزایای تأیید واکسن ویروس کرونا، این است که اگر بعداً جهش به ویروس دیگری وجود داشته باشد، میتوان سریعاً یک محصول در دسترس تهیه کرد
در مصاحبه جداگانه با European Pharmaceutical Review، رئیس اجرایی CEPI ،Richard Hatchett گفت: “آرزوی ما این است که با این فناوریها بتوانیم زمان رسیدن یک پاتوژن جدید، از توالی ژن تا آزمایشهای بالینی را در ۱۶ هفته طی کنیم که به طور قابل توجهی کوتاهتر از زمانی است که اکنون هستیم”.
Bancel به AFP گفت خطراتی برای شرکت وی برای انجام این نوع پروژه وجود دارد، اما بودجه CEPI مانع اصلی را برطرف کرده است. برای مثال ممکن است محصول کار نکند. همچنین این خطر وجود دارد که راه حل دیگری قبل از انجام کار ما پیدا شود و این محصول به محصول بلوکشدهای تبدیل شود که همه تجویز میکنند.
وی گفت: “ایده اصلی CEPI به دست آوردن تصویب نظارتی برای دو نوع واکسن، برای ویروسهایی مانند زیکا یا ویروس کرونا است، زیرا آنها خطر بزرگی را برای انسان ایجاد میکنند. ما به واکسنهای مصوب نیاز داریم تا در صورت وجود جهش در یک ویروس، بتوانیم ظرف چند ماه واکسنها را به مقدار زیادی تولید کنیم.”