بررسی نقش ژن نوترکیب در آلزایمر

محققان مؤسسهی اکتشافات پزشکی استنفورد-برنهام اخیراً، یک ژن نوترکیب را در نورونها کشف کردهاند که قادر به ایجاد هزاران ژن جدید مرتبط با بیماری آلزایمر است. نتایج این مطالعه نشان میدهند که چگونه ژن APP که با آلزایمر مرتبط است میتواند با استفاده از آنزیمهای خاصی که مشابه آن در HIV موجود است، دوباره نوترکیب شود.
محققان از روشهای تجزیهوتحلیل جدیدی روی نمونههای تک و چندسلولی استفاده کردند؛ برهمین اساس، آنها دریافتند ژن APP با تولید پروتئین بتا آمیلوئید که با بیماری آلزایمر مرتبط است، انواع جدیدی از ژنها را در نورونها ایجاد کرده و در نهایت، به ایجاد موزاییک ژنومی منجر میشود. این فرآیند مستلزم رونویسی معکوس و بازگرداندن مجدد آنها به ژنوم اصلی است.
جرالد چان، نویسندهی ارشد مقاله و استاد و معاون ارشد اکتشافات داروهای علوم اعصاب در SBP، اظهار داشت: “این تیم مطالعاتی از روشهای نوینی برای مطالعهی ژن APP استفاده کرده است که باعث تولید پروتئینهای بتا آمیلوئید میشوند. نوترکیبی ژن، یک فرآیند معمول برای مغز است که در بیماری آلزایمر تغییر میکند.”
در مقایسه با نمونههای گرفته شده از مغزهای سالم، صدها نمونهی گرفته شده از مغز افراد مبتلا به آلزایمر، حاوی مقادیر فراوانی از انواع مختلف ژن APP است. همچنین محققان ۱۱ تک-نوکلئوتید تغییریافته را شناسایی کردند که با جهشهای شناختهشده در الگوی وراثتی آلزایمر مشابه است. اگر چه این یافته در یک الگوی موزاییکی یافت میشود، انواع APPهای شناسایی شده در شایعترین اشکال آلزایمر نیز مشاهده شده، که از ارتباط نوترکیبی ژن در نورون با بیماری آلزایمر ارتباط دارد.
کشف درمان آلزایمر
محققان دریافتند که نوترکیبی ژن به آنزیم ترنسکریپتاز معکوس، نیاز دارد که مشابه نوعی آنزیم است که در HIV باعث آلوده شدن سلول میشود. اگرچه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد HIV موجب آلزایمر میشود، اما محققان ضمن توجه به فقدان آلزایمر در بیماران بزرگسالی که تحت درمانهای آنتیویروس مورد تائید FDA قرار دارند، معتقدند که از طریق ترنسکریپتاز معکوس و با متوقف کردن فرآیند نوترکیبی ژن، قادر خواهند بود درمان نوینی برای آلزایمر و به خصوص در جمعیتهای پرخطری مانند افرادی با الگوهای نادر ژنتیکی از آلزایمر کشف و بررسی کنند.
توجیه شکستهای اخیر کارآزماییهای بالینی
با وجود اینکه تئوری بتا آمیلوئید در سببشناسی آلزایمر با اهمیت است اما درمانهای متمرکز بر بتا آمیلوئید، موفق نبودهاند. چان در توضیح علل این شکست معتقد است: “ژن نوترکیب APP در آلزایمر احتمالاً تغییرات ژنوتوکسیک دیگری را ایجاد کند که در مطالعات نادیده گرفته شدهاند.”
با اینحال این تیم امیدوار است که با بررسی ژن نوترکیب در نمونههای بیشتر، در دیگر نواحی مغز و دیگر ژنهای نوترکیب در آلزایمر و همچنین دیگر بیماریهای تحلیلبرنده و عصبشناختی بتوانند با هدف قراردادن ژنهای نوترکیب، درمانهای اثربخشی را طراحی کنند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله