تکامل جلبک های اقیانوسی در مقابله با تغییرات آب و هوایی

جلبکهای کوچک دریایی توانایی تحول برای مقابله با تغییرات آب و هوایی را دارند تا در برابر افزایش دما و اسیدی شدن مقاومت بیشتری داشته باشند. بر اساس مطالعات، نوعی گونه جلبک میکروسکوپی قابلیت تولید ۵۰۰ نسل در یک سال –یا بیشتر از یک روز- را دارد که میتواند در معرض دمای گرم و سطح اسیدی بالا زنده بماند.
فیتوپلانکتون مورد مطالعه منبع اصلی مواد غذایی برای ماهیها و سایر موجودات زنده اقیانوس است که همچنان با رشد توانایی جذب مقادیر زیادی از گاز اصلی گلخانهای دیاکسید کربن را دارد. تودههای بزرگ آنها معمولاً در فضا قابل رؤیت هستند. همچنین فرایندهای تکاملی در هنگام پیشبینی تأثیر گرم شدن و اسیدی شدن اقیانوس بر روی فیتوپلانکتون باید مورد توجه قرار گیرد.
این یافتهها مربوط به یک نوع جلبک در مقیاس آزمایشگاهی، در آب اقیانوس بدون هیچ بیماری است. گرم شدن کره زمین از آنچه انتظار میرود جدیتر است. موجودات با عمر طولانیتر، از ماهی گرفته تا صدف، قادر نخواهند بود راه خود را برای حل مشکلات پیش ببرند.
تحقیقی دانشجویی در امریکا نشان میدهد که گازهای گلخانهای تولید شده توسط انسان که در جو منتشر میشوند عامل اصلی گرمایش کره زمین هستند. دیاکسید کربن -بهعنوان اصلیترین گاز گلخانهای- هنگام حل شدن در آب به یک اسید ضعیف تبدیل میشود و به آرامی اقیانوسها را اسیدی میکند.
در سال گذشته، مطالعه انجام شده توسط ۵۴۰ متخصص بیان داشت که اسیدی شدن اقیانوسها تهدیدی بزرگ برای زنده ماندن صخرههای مرجانی تا ذخایر ماهی است. در این گزارش آمده است که در مقایسه با مقادیر قبل از انقلاب صنعتی، دریاها تا سال ۲۱۰۰ می توانند ۱۷۰ درصد اسیدیتر شوند.
همچنین مطالعات نشان داد که جلبکهای استخراج شده از آب ۱۵ درجه سانتیگراد (۵۹ فارنهایت) و مورد استفاده در آزمایشهایی که بیش از یک سال به طول انجامید، در مقادیر کمتری در دماهای بالاتر تکامل مییابند، اما همچنین سریعتر رشد میکنند و در کل باعث تولید توده بزرگتری میشوند.
استفان پالمبی -استاد زیستشناسی در دانشگاه استنفورد- گفت: “شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه برخی صخرههای مرجانی میتوانند نسبت به تغییرات اقیانوس مقاومتر باشند. آنچه ما در مورد آن نمیدانیم این است که مکانیسمها تا چه حد پیش خواهند رفت. من شخصاً گمان میکنم که توانایی حل مشکل آینده آب و هوا را ندارند، زیرا آب و هوا خیلی سریع تغییر میکند.”
یک عضو هیئت علمی از دانشمندان امریکا میگوید: “حداقل ۹۵ درصد احتمال دارد که انتشار گازهای گلخانهای تولید شده توسط انسان علت اصلی گرم شدن کره زمین از سال ۱۹۵۰ باشد و باعث افزایش موجهای گرمایی، خشکسالی و افزایش سطح آب دریا شود.”
با این حال، نظرسنجیها نشان میدهند که بسیاری از رأیدهندگان معتقدند تغییرات طبیعی عامل اصلی گرمایش زمین است. عدم تطابق بین علم و افکار عمومی تقریباً ۲۰۰ برنامه دولتی را برای انجام توافق در جهت محدود کردن گرمتر شدن کره زمین در اجلاس اواخر سال ۲۰۱۵ در پاریس پیچیده میکند.