اولین مدرک از بلعیدن ذرات پلاستیکی توسط موجودات اعماق اقیانوس!
دانشمندانی که در اقیانوس اطلس میانی و اقیانوس هند جنوبغربی کار میکنند، نمونهای از میکروپلاستیکها را یافتهاند که توسط موجودات اعماق دریا، مثل خرچنگ زاهد گوشهنشین، خرچنگ دریایی چمباتمهزن و خیار دریایی، بلعیده شده اند و برای اولین بار، عواقب زیستمحیطی میکروپلاستیکها را نشان میدهد.
به تازگی بریتانیا اعلام کرده است که قصد دارد تا پایان سال ۲۰۱۷، استفاده از ریزذرههای پلاستیکی (plastic microbeads) را که معمولاً در لوازم آرایشی و مواد شوینده یافت میشود، ممنوع کند. این مطلب توسط کمیته حسابرسی محیط زیست مجلس عوام، در مورد آسیبهای زیستمحیطی ناشی از ریزدانهها گزارش شده است. این کمیته دریافته است که تنها استحمام در بازه زمانی دوش گرفتن، منجر به ورود ۱۰۰،۰۰۰ ذره پلاستیکی به اقیانوس میشود.
محققان دانشگاه بریستول و آکسفورد، شواهدی را مبنی بر وجود ریزذرهها در موجودات اعماق بین m300 تا m1800 یافتهاند. این ریزذرهها میتوانند از طریق شستشوی لباسهای ساخته شده از پارچههای مصنوعی یا از تورهای ماهیگیری وارد دریا شوند.
در میان پلاستیکهای یافت شده درون موجودات اعماق دریا، پلی استر، نایلون و اکریلیک وجود داشته است. ریزپلاستیکها تقریباً در ابعاد برف دریایی -بارشی از مواد آلی سقوطکننده از سطح به اعماق اقیانوس و منبع تغذیه بسیاری از موجودات دریایی- هستند.
با توجه به اینکه این موجودات در معرض رسوبات جمعآوری شده از اعماق اقیانوس قرار داشتند؛ مثلاً بر روی آن زندگی کرده یا از آن تغذیه کردهاند، محققان، درون بدن آنها را مطالعه نمودند تا بتوانند مدارکی مبنی بر بلعیدن ریزپلاستیکها توسط جانوران اعماق اقیانوس پیدا کنند.
موجودات نمونه ، با زیردریایی هدایتپذیر از راه دور جمعآوری شد. روشهای مطالعه به گونهای بود که آلودگی خارجی نمونهها به حداقل برسد و این اطمینان ایجاد شود که ریزپلاستیکهای یافت شده، بلعیده شدهاند؛ نه اینکه از آزمایشگاه یا آلودگی خارجی ایجاد شده باشند.
بر اساس روشهای مبتنی بر پزشکی قانونی مشخص شد که در مواد بلعیده شده توسط موجودات دریایی، ریزپلاستیک وجود دارد.
ترجمه و آماده سازی: یونس عبدالهی