تولید واکسن علیه ویروس زیکا

دانشمندان بلژیکی بهتازگی موفق به تولید واکسن جدیدی علیه ویروس زیکا شدند. این واکسن از بروز میکروسفالی و سایر علائم جدی در نوزادان نارس جلوگیری میکند. در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، شیوع وسیع و ناگهانی ویروس زیکا در آمریکای لاتین جامعه بشری را نگران کرد. ویروس زیکا توسط پشه ببر (tiger mosquito) منتقل شده و در بیشتر موارد، بیمار علائم خفیفی از خود نشان میدهد.
در حال حاضر، شیوع ویروس زیکا در آمریکای لاتین تحت کنترل است. با این حال، این ویروس همچنان در آمریکای لاتین و همچنین در مناطق دیگر که در آن پشههای ببر یافت میشود، وجود داشته و در هر زمان می تواند مجدد شیوع این بیماری افزایش پیدا کند. بنابراین، دانشمندان سراسر جهان در جستجوی یک واکسن موثر برای این ویروس هستند. این نکته حائز اهمیت است که زمانیکه یک زن باردار به ویروس زیکا آلوده میشود، این ویروس میتواند بر رشد مغز جنین تأثیر منفی گذاشته و به میکروسفالی منجر شود؛ به این ترتیب نوزاد در ادامه حیات خود دچار مشکلات عدیدهای نظیر اختلالات ذهنی میشود.
تولید واکسن زیکا براساس واکسن تب زرد
اکنون به نظر میرسد که پروفسور نایتز و تیم تحقیقاتیاش توانستند چنین واکسنی را تولید کنند. آنها برای انجام این کار، از واکسن تب زرد استفاده کردند. ویروس زرد بسیار نزدیک به ویروس زیکا است و از طریق همان پشه منتقل میشود. واکسن این ویروس نیز بسیار امن بوده و برای محافظت مادامالعمر در برابر این ویروس موثر است. محققان برای تولی داین واکسن یک قطعه حاوی اطلاعات ژنتیکی واکسن زرد را با کد مربوط به ویروس زیکا جایگزین کردند. یکی دیگر از مزیت های مهم این واکسن این است که این واکسن ثبات خود را حتی در دماهای بالا نیز حفظ میکند. این امر، مصرف این واکسن در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری را امکانپذیر میکند .
این تیم تحقیقاتی همچنین اثربخشی این واکسن را در موشهای باردار مورد بررسی قرار دادند؛ واکسن به موشهای ماده تزریق شد و هنگامیکه این موشها چند روزه باردار بودند، ویروس زیکا به جفت آنها تزریق شد. نتایج حاکی از آن بودند که نوزادان مادران واکسینه شده به طور طبیعی رشد کرده و ویروس زیکا در مغز و یا سایر اعضای بدن آنها یافت نشد. محققان قصد دارند که با ارتقای کیفی این واکسن، بهطور سریعتر و موثرتری از بروز موج جدیدی از شیوع این ویروس جلوگیری کنند.
☑ منبع خبر
☑ لینک مقاله