تولید بافت کلیه با استفاده از سلولهای iPS

یافتههای یک پژوهش جدید میتواند در شکلگیری درمانهای جدید در زمینه بیماریها و اختلالات ارثی کلیوی مؤثر واقع شود. این مطالعه در نحوه رشد بافتهای کلیه انسان از سلولهای بنیادی، انقلابی عظیم بهپا کردهاست. نتایج این مطالعه در مجله Stem Cell Reports منتشر شدهاست.
یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی پروفسور Alan Davidson، رئیس گروه پزشکی مولکولی و آسیبشناسی در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه اوکلند، مطالعهای را بر روی رشد بافت با استفاده از سلولهای بنیادی چندتوان القا شده (iPSCs) انجام داد.
پروفسور Davidson گفت: «iPSCها میتوانند به بسیاری از سلولهای بدن، تقریبا ۲۰۰ نوع سلول، تبدیل شوند که آنها را بهعنوان منابع قابل ملاحظهای از بافت نامحدود انسانی در مهندسی زیستی، مدلسازی بیماریها و رویکردهای توسعه دارو، تبدیل کردهاست.»
وی افزود: «این تکنولوژی در سالهای اخیر به حدی پیشرفت کردهاست که میتوان اندامهای سه بعدی کوچک بهنام ارگانوئید یا انداموارهها را از iPSCها در آزمایشگاه تولید کرد. اگرچه تاکنون از روشهای متعددی برای تولید ارگانوئیدهای کلیه استفاده شدهاست، اما مشکلاتی نظیر هزینههای بالا، پیچیدگی فنی و بازده پایین به منع استفاده از این روشها منجر شد.»
بهدنبال حل این مشکل، پروفسور Davidson و همکارانش روش جدیدی را برای تولید هزاران ارگانوئید کوچک کلیه از iPSCهای انسانی با هزینه پایین و بازده بالا کشف کردند. این روش جدید ضمن تولید مقادیر بسیار زیادی از سلولهای کلیوی علاوه بر توسعه دارویی، برای آینده مهندسی زیستی کلیههای جایگزین نیز سودمند خواهد بود، چرا که بدین منظور به مقادیر بالایی از سلولهای کلیوی برای اهداف بالینی نیاز است. در نتیجه، رویکرد این محققان به طرز چشمگیری به استفاده از ارگانوئیدهای کلیه انسان جهت بررسی اختلالات کلیوی کمک خواهد کرد.
در حال حاضر که امکان تولید قابل ملاحظه بافت کلیه در مقادیر نامحدود فراهم شدهاست، این محققان مطالعات خود را بر روی استفاده از ارگانوئیدهای کلیه برای یافتن درمانهای جدید اختلالات کلیوی نظیر آسیبهای حاد کلیه، فیبروز و شرایط ارثی مانند سیستینوزیس متمرکز خواهند کرد.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله