کشف یک مسیر سیگنالینگ جدید در باکتریها

محققان اطلاعات تازهای از سیستم تشخیص مواد مغذی محیط در باکتریها کسب کردهاند که میتواند در ساخت دارو و آنتیبیوتیک علیه بیماریهایی مانند سل مفید باشد. در این پژوهش عملکرد پروتئینی به نام کینازG شناسایی شد که به باکتریها امکان تشخیص اسیدهای آمینه در محیط و تنظیم متابولیسم را در پاسخ به آن میدهد.
این پروتئین در گروههای بزرگ و مهمی از باکتریها ازجمله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (عامل سل در انسان) یافت میشود. باکتریهای مورد نیاز برای تولید غذا و آنتیبیوتیک نیز واجد این پروتئین هستند. در این پروژه علاوه بر پروتئین حسگر، اسیدهای آمینهای که باکتری وجودشان را تشخیص میدهد (آسپارتات و گلوتامات) شناسایی شدند.
دکتر هلن اوهِر، سرگروه تیم تحقیق میگوید: “پروتئین کینازهای سرین ترئونین، در تمام موجودات از انسان گرفته تا باکتریها یافت میشوند؛ اما عملکرد آنها در باکتریها کمتر شناخته شده است. این یکی از اولین موارد آزمایش برروی باکتریهاست که میتوان در آن محرکهایی را که موجب انتقال پیام میشوند تشخیص داد.”
او میگوید: “یک باکتری بیماریزا (پاتوژن) میتواند همان آمینواسیدهایی را که انسان وجودشان را حس میکند، بچشد”. پروتئین حسگر نیز ساختاری مشابه با گیرندههای گلوتامات در انسان دارد؛ اما برخلاف سیستمهای انتقال پیامی که پیشتر مطالعه شدهاند، مسیری که در آن اطلاعات به سلول باکتری منتقل میشود با مسیرهای پیام رسانی در انسان تفاوت دارد و از چینش متفاوتی از پروتئینها برخوردار است.”
محققان ژنهای بیان کنندهی پروتئینهای پیامرسان را از ژنوم باکتری حذف کردند و اینگونه فهمیدند که کدام پروتئینها باکتری را در تشخیص مواد غذایی محیط، یاری میکنند. با حذف ژنها توانایی تشخیص موادغذایی مختل میشد و این، نقش ژن را در پیامرسانی تأیید میکرد.
دکتر اوهر اضافه کرد: “یافتههای ما بیشتر برای سایر اکتینوباکتریهای بیماریزا مانند مایکوباکتریومهایی غیر از مولد سل اهمیت دارد؛ همچنین برای اکتینوباکتریهایی که برای تولید سالانه میلیاردها دلار اسید آمینه و آنتی بیوتیک استفاده میشوند مهم است.”
✅ لینک خبر