به کارگیری پسماند روغن پخت و پز در تولید سوخت زیستی جت

شرکت هواپیمایی BP با ارائه راهکارهای نوآورانه و کاهش کربن، مانند پروژه تبدیل پسماند روغن پختوپز به سوخت زیستی جت، به کاهش رشد انتشار گازهای گلخانهای توسط صنعت هوانوردی کمک مینماید. سفر هوایی یکی از منابع افزایش انتشار گازهای گلخانهای است و اگر از سوخت جت زیستی استفاده شود، میزان انتشار گازهای گلخانهای بسیار کمتر از زمانی است که از سوخت فسیلی استفاده شود.
تام پارسونز (Tom Parsons) -مدیر توسعه تجاری سوخت زیستی جت در هواپیمایی BP- عنوان کرد که امروزه هوانوردی حدود دو درصد از انتشار جهانی گازهای گلخانهای را تشکیل میدهد. اگر چه دو درصد، درصد زیادی نیست اما با توجه به توسعه رو به رشد این صنعت، در صورت عدم اقدام مناسب تا حوالی سال ۲۰۵۰ این میزان به سه درصد خواهد رسید.
جت زیستی باعث کاهش بیش از ۶۰ درصدی انتشار گازهای گلخانهای در مقایسه با استاندارد سوخت فسیلی جت شده است. این موضوع از دلایل اصلی پیشبرد برنامه کاهش کربن BP با هدف تشخیص و تشویق فعالیتهای کاهش کربن در این شرکت است.
انجمن بینالمللی حملونقل هوایی، کاهش ۵۰ درصدی انتشار کربندیاکسید خالص هوانوردی تا سال ۲۰۵۰ را نسبت به میزان این گاز در سال ۲۰۰۵ برنامهریزی کرده است. به عنوان بخشی از این اقدام، طرحی با نام CORSIA به منظور کاهش انتشار از پروازهای بینالمللی صورت گرفت که به دنبال آن، اپراتورها مجبور به پرداخت خسارت جهت جبران انتشار گازهای گلخانهای هستند.
کاهش میزان انتشار این گازها توسط هوانوردی به دلیل دشواری در برقی کردن هواپیماها در مقایسه با حملونقل جادهای و راهآهن دشوار است. در عوض، BP بر جایگزینی سوخت جت معمولی که اساساً بنزین با کیفیت بالا است و از نفت استخراج میشود، با جت زیستی که سوختی مشابه، پایدار، دوستدار محیطزیست و در دسترس است تمرکز دارد.
از طرفی، رستورانها معمولاً پسماند روغن را در محل دفن زبالهها میریزند، مکانیکه زبالهها تجزیه و با تولید متان و سایر گازهای گلخانهای، اثرات منفی بر محیطزیست دارند. بنابراین از این روغن بازیافتی جهت تهیه سوخت سبز جدید هواپیما استفاده شد.
مزیت این سوخت جدید را میتوان در حملونقل آسان آن در مخازن و لولههای موجود، پمپاژ مستقیم به درون هواپیماها و عدم نیاز به هیچ اصلاح، تطبیق و یا تغییری در هواپیماها عنوان کرد. طرح استفاده از روغن پختوپز اولین قدم از میان راههای دیگر بسیاری مانند به کارگیری ضایعات جامد خانگی است که برای تهیه جت زیستی BP مطرح هستند.
هنوز پرواز هواپیماها تنها با سوختگیری سوخت زیستی امکانپذیر نیست و باید این سوخت با سوخت معمولی مخلوط شود. به گفته پارسونز، این اختلاط میتواند به صورت نسبت یک به یک از هر کدام از دو سوخت مورد اشاره باشد. این محدودیت به دلیل نیاز سوخت هواپیمایی به وجود مقادیر اندکی از مولکولهای آلی حلقهای موسوم به آروماتیک رخ میدهد. زیرا سوخت هواپیمایی زیستی فاقد این مولکولها است.
☑ لینک خبر