درمان سرطان به کمک نوع جدیدی از لنفوسیت های T

محققان دانشگاه کاردیف، بهتازگی موفق به کشف نوعی از لنفوسیتهای T شدهاند که در درمان سرطان نقش بهسزایی دارد. یافته های حاصل از این مقاله که به تازگی در مجله Nature به چاپ رسیدهاست از یافتن این نوع از سلول های T در طی آزمایشی که به منظور یافتن سلولهای ایمنی مؤثر در مبارزه با نوعی باکتری انجام میشد، خبر میدهد.
سرطان نوعی بیماری است که با افزایش تقسیمات سلولهای بدن آغاز میشود و علیرغم اینکه اگر در مراحل ابتدایی، شناسایی شود احتمال درمان بیشتری به چشم میخورد، تاکنون درمان قطعی برای آن یافت نشدهاست. تحقیقات اخیر نشان میدهد که گروهی از محققان با یافتن این نوع از سلولهای ایمنی تاثیرات بسیارخوبی را در درمان آزمایشگاهی سرطانهایی از جمله سرطان سینه، ریه، پروستات، پوست، خون، تخمدان، کلیه، گردن و کولون مشاهده کردهاند.
اگر بخواهیم به این سؤال که آیا در آیندهای نزدیک شاهد درمان قطعی سرطان خواهیمبود، پاسخ بدهیم باید بگوییم احتمالاً این امر امکانپذیر است ولی نکتهای که ما از آن بیخبریم و هنوز به آن پی برده نشده، این است که چرا این نوع گیرندههای سلول T که در این مطالعه بررسی شده اند در برخی انسانها فعال هستند و در بعضی دیگر، خیر؟!
همانطور که میدانید، انواع مختلفی از تغییرات بر روی سلولهای ایمنی درحال انجام است تا درمانی مؤثر برای سرطان باشند اما این روشها فقط در درمان برخی سرطانها از جمله لوسمی (نوعی از سرطان خون) مؤثر واقع شدهاست. روشهایی از جمله CAR-T cell therapy در درمان سرطانهایی که به صورت تومورهای سخت (جامد) هستند موفقیت چندانی نداشتهاند.
اگر بخواهیم توضیح مختصری از مکانیسم عمل روش ذکر شده در بخش قبل داشته باشیم، باید گفت که در این روشها پس از دریافت خون از بیمار و ایجاد تغییراتی بر روی سلولهای T، مجدد آن را وارد جریان خون میکنند و این سلولها با اتصال به سطح بافت سرطانی میتوانند موجب تخریب این سلولها شوند.
محققان، در این روش با تزریق این لنفوسیتهای T جدید به موشهای مبتلا به سرطان پوست، مشاهده کردند که سلولهای Tمبتلایان به سرطان پوست که برای بیان گیرنده جدید اصلاح شدهاند، نه تنها میتوانند سلولهای سرطانی خود بیمار بلکه سلولهای سرطانی بیماران دیگر را نیز از بین ببرند.
مزیت این سلولهای جدید نسبت به روشهایی از جمله CAR-T این است که در این روش، سازه مد نظر بر روی یکی از مولکولهای حاضر در سلول سرطانی به نام “MR1” قرار میگیرد که این سلولها در همه انسانها مشابه هستند. باتوجه به این موضوع میتوان متوجه شد که این روش نهتنها در درمان اکثر سرطانها مؤثر است، بلکه در همه انسانها نیز مشترک است.
سرپرست این تیم، پروفسور Andrew Swell، دراین باره می گوید: “این اتفاق بسیار غیرمعمول و عجیب است که ما توانستیم یک سلولی را با این توانایی گسترده در مبازه و درمان با سلولهای سرطانی پیداکنیم به صورتی که میتواند درمانی منحصربهفرد در این زمینه باشد، زیرا هیچکس تا به حال از وجود این سلولها باخبر نبودهاست.”
این نوع جدید از سلول درمانی توانایی فوق العادهای برای غلبه بر محدودیتهای فعلی CAR-T دارد که محققان درحال تلاش برای شناسایی اهداف مناسب و ایمن برای اعمال آن بر روی چندین نوع سرطان دیگر هستند.
این کشف، یک گام بزرگ در عرصه سلول درمانی است؛ ما درحال حاضر درحال مشاهده یک انقلاب در این حوزه هستیم که امکان آسیب دیدن سیستم ایمنی بدن را در برابر خطرات سرطان، مهار میکند ولی همه افراد به درمانهای فعلی پاسخ مثبت نمیدهند و این موضوع میتواند دارای تأثیرات مضری در برخی از انسانها باشد. ما هنوز نمیدانیم که این فرایند چگونه باعث شناسایی سلولهای سرطانی میشود ولی به سلولهای سالم بدن، آسیب نمیرساند.