بررسی پوشش رسانهای تغییرات آب و هوایی

تغییرات آب و هوایی شاید مهمترین واقعهی دوران ما باشد، اما عموم مردم اطلاع چندانی در مورد این واقعیت غیرقابل انکار ندارند. روزنامه نیویورک تایمز از دهه ۱۹۸۰ تلاش کرده است تا این حقایق را اطلاعرسانی کند، اما آیا این تلاشها برای پوشش چنین واقعه مهمی کافی بوده است؟ آیا مردم در مورد واقعیتهای تغییرات آب و هوایی اطلاعات کافی دارند؟
در مورد تغییرات آب و هوایی پنج واقعیت وجود دارد که عموم جامعه باید از آن اطلاع داشته باشند. مشکل تغییرات آب و هوایی وجود دارد، علت این تغییرات سوختهای فسیلی و تأثیر گازهای گلخانهای است، دانشمندان در مورد این مسئله به اجماع علمی رسیدهاند، گستره این مشکل که در حال تغییر جو کرهی زمین است بسیار بزرگ میباشد، این تغییرات دائمی هستند.
نتایج نظرسنجیها از عدم اطلاع امریکاییها از این حقایق حکایت دارد. درصد بالایی از مردم نمیدانند که سطح بالای دیاکسید کربن تولیدشده بهعلت فعالیتهای انسانی عامل اصلی گرمای جهانی به حساب میآید. یکی از دانشمندان در این حوزه -که اقلیمشناس است- معتقد است اگر نیویورک تایمز پوشش خبری مربوط به تغییرات آب و هوایی جهان را انجام نمیداد هیچوقت این حقایق در سطح رسانههای نوشتاری مطرح نمیشدند. این عمل میتواند موجب شود تا جامعه به تغییرات آب و هوایی بیشتر توجه کنند.
بررسی پوشش رسانهای تغییرات آب و هوا
در یک تحقیق برای مطالعه میزان پوشش اخبار آب و هوا در رسانههای نوشتاری، روزنامه نیویورک تایمز انتخاب شد زیرا این روزنامه سابقه خوبی در بررسی مسائل زیستمحیطی و تغییرات آب و هوایی دارد.
درصد اشاره به هرکدام از واقعیتهای تغییرات آب و هوا در نیویورک تایمز از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۹ مورد بررسی قرار گرفت. درصد اشاره به پنج واقعیت موجود بدین شرح میباشند: درک وجود تغییرات آب و هوایی (۳۱ درصد)، مکانیسم این اتفاق (۰.۲ درصد)، اجماع علمی دانشمندان (۴ درصد)، گستردگی (۱ درصد) و پایداری این مشکل (۰.۴ درصد).
تحقیقات نشان میدهد که در دهه ۱۹۸۰ وقتی مفهوم گرمای جهانی برای بسیاری از خوانندگان جدید بود، در نیویورک تایمز نحوه شکلگیری گازهای گلخانهای و تأثیر آن بر روی گرمای جهانی مطالب مفیدی وجود داشته است. اما در سالهای اخیر کمتر به آن توجه میشود. در حالیکه گروه زیادی از خوانندگان را نسل جدید تشکیل میدهند.
تنها حقیقتی که گاهاً تکرار میشود، درک وقوع تغییرات آب و هوایی است. در طی ۳۸ سال در ۶۰۰ مقاله به تغیبرات آب و هوایی اشاره شده است که عمده آنها فاقد اشارهای به پنج حقیقت اصلی در این زمینه بودند. از سال ۱۹۸۰ تا کنون، ۵۹۰ مقاله در نیویورک تایمز در مورد اجماع دانشمندان درباره تغییرات آب و هوایی چاپ شده است.
به نظر میرسد که مردم مفاهیم پایهای در زمینه تغییرات آب و هوایی را درک نمیکنند. این امر میتواند دو علت داشته باشد: پویشهای متفاوتی اطلاعات غلط را در بین مردم گسترش میدهند، اقلیمشناسان نمیتوانند به خوبی با مردم ارتباط برقرار کنند تا این اشتباهات را تصحیح کنند.
جامعه پس از فارغالتحصیلی عمده اطلاعات علمی خود را از طریق رسانهها کسب میکند. اگر این رسانهها کار خود را درست انجام ندهند، معلوم است چه خواهد شد. در دانشگاه برکلی به فارغالتحصیلان روزنامهنگاری کمک هزینهای داده میشود تا با کمک اقلیمشناسان بتوانند مباحث مرتبط با تغییرات آب و هوایی را در رسانهها بهطور گستردهتری پوشش دهند.
هدف از انجام این مطالعات این است تا مردم هم علاوه بر دانشمندان و سیاستمداران بدانند که علت تغییرات آب و هوایی خودشان هستند و تلاش کنند تا جایی که امکان دارد اثر کربنی را کاهش دهند.