بیوتکنولوژی جلبکبیوتکنولوژی صنعتی

بررسی اثر ضد قارچی عصاره جلبک های مختلف

رشد قارچ‌ها به‌دلیل ایجاد فساد در مواد غذایی و بیماری‌های گیاهی، خسارات اقتصادی زیادی را به‌دنبال دارند. در حین ذخیره محصولات کشاورزی پس از برداشت، میوه و سبزیجات اغلب در معرض فعالیت‌های میکروبی قرار دارند که در اثر قارچ‌های بیماری‌زا ایجاد می‌شوند. در بررسی انجام شده توسط محققان دانشگاه یلدیز ترکیه، مشخص شد که پتانسیل جلبک‌ها برای تولید قارچ‌کش‌های طبیعی مورد استفاده در صنایع غذایی و دارویی دارای اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد.


در دهه اخیر مطالعات مختلفی برای بررسی قابلیت عصاره‌های استخراج شده از جلبک‌های مختلف در جلوگیری از رشد گونه‌های قارچی بیماری‌زا، انجام شده است. متابولیت‌های حاصل از ماکروجلبک‌ها و میکروجلبک‌ها می‌توانند در مهار باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌ها مفید باشند. عصاره‌ خام جلبک و اجزای آن‌ همچنین دارای خاصیت ضد باکتری، ضد قارچی، ضد ویروسی، آنتی اکسیدان، ضد سرطان و ضد التهاب هستند.

ترکیبات فعال زیستی مانند پروتئین‌ها، اسیدهای چرب، ویتامین‌ها و رنگدانه‌ها می‌توانند مستقیماً با متابولیسم اولیه جلبک‌ها تهیه شوند. علاوه بر این ترکیباتی مانند سیانوورین، اسید اولئیک، اسید لینولنیک، اسید پالمیتولئیک، انواع ویتامین‌های A ‌،C ،E ،D ،B12، انواع رنگدانه‌های β-کاروتن، فیکوسیانین و لوتئین می‌توانند خواص آنتی اکسیدان، ضد قارچ، ضد ویروسی، ضد التهابی و آنتی بیوتیکی از خود نشان دهند. اجزای اصلی جلبک‌های سبز، قهوه‌ای و قرمز معمولاً از جنس پلی‌ساکارید است. پلی‌ساکاریدهای جلبکی اغلب باعث محافظت در برابر عفونت‌های ویروسی، قارچی و باکتریایی در گیاهان می‌شوند.

فعالیت ضد میکروبی میکروجلبک‌ها به‌دلیل توانایی آن‌ها در سنتز ترکیبات فعال زیستی مانند اسیدهای چرب، ترپنوئیدها، استرول‌ها، ترکیبات هتروسیکلیک حاوی گوگرد، کربوهیدرات‌ها، ترکیبات فنلی و توانایی آن‌ها در تولید ترکیباتی مانند neophytadiene و فیتول است. فعالیت ضد میکروبی عصاره‌های میکروجلبک با ترکیب لیپید آن‌ها مرتبط است. ترکیبات فنلی جلبک از یک حلقه آروماتیک با گروه‌های هیدروکسیل ساخته می‌شود. فعالیت‌های ضد میکروبی ترکیبات فنلی به‌دلیل ایجاد تغییر در نفوذپذیری سلول‌های میکروبی و از بین رفتن ماکرومولکول‌های داخلی و مرگ نهایی سلول‌ها اتفاق می‌افتد.

در این مقاله فعالیت ضد قارچی گونه‌های جلبکی

Ulva lactuca, Chlorella vulgaris, Chlorella minutissima, Chlorella protothecoides

در برابر گونه‌های میکروبی

Aspergillus niger, Alternaria alternate, Penicillium expansum

مورد بررسی قرار گرفته است. گونه‌های

Aspergillus niger, Alternaria sp, Penicillium expansum

قارچ‌های نرم عامل پوسیدگی هستند که تأثیر مهمی در از بین رفتن سیب در انبارها دارند.

برای بررسی گروه‌های عملکردی در ساختار ترکیبات آلی و پیوندهای موجود در ساختار عصاره‌ها از طیف‌سنجی FTIR استفاده شده است. با استفاده از طیف‌سنجی FTIR گروه‌های عملکردی ماکرو و میکروجلبک‌ها و مقادیر جذب گروه‌های کاربردی موجود در آن‌ها مشخص شد. همچنین کروماتوگرافی گازی آشکارساز یونیزاسیون شعله، برای تجزیه و تحلیل اسیدهای چرب متیل استر (FAME) و برای تعیین محتوای FAME استفاده شد.

فعالیت ضد قارچی در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از پلیت‌های حاوی آگار برعلیه پاتوژن قارچ‌های پوسیدگی سیب مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت نتیجه این شد که تمام عصاره‌های به‌دست آمده از گونه‌های جلبک دارای فعالیت ضد قارچی در برابر پاتوژن‌های قارچی منتخب بودند. همچنین مشخص شد که عصاره استخراج‌شده از گونه جلبکی Chlorella protothecoides فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد قارچی قوی‌تری نسبت به سایر عصاره‌های جلبکی دارد.

منبع
Archives of Microbiology
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهـار + یـک =

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن