کنترل یک آفت مهم کشاورزی به کمک ویرایش ژن

در یک مطالعه تحقیقاتی که پژوهشگران امریکایی انجام دادند، نوعی بید که با استفاده از ویرایش ژن تولید شده است، توانسته به کنترل آفتهای خویشاوند خود کمک کند.
بید پشتالماسی، یکی از آفتهای کشاورزی است که همهساله میلیاردها دلار به محصولات خانواده کلم نظیر کلمبرگی و کلم بروکلی خسارت میزند. محققان آمریکایی نوعی از این آفت را که از طریق مهندسی ژنتیک به وجود آمده و از این راه از بقای لاروهای آن جلوگیری شده است، مورد پایش قرار دادهاند. آنها میگویند که این مورد، اولین انتشار آزاد یک آفت کشاورزی خودمحدودگر در جهان است و یک موفقیت بهحساب میآید، زیرا جمعیت این آفت با این روش سرکوبشده و از توسعه مقاومت به آفتکشها نیز جلوگیری شده است.
بید پشت الماسی با نام علمی Plutella xylostella یکی از مضرترین آفات گیاهان خانواده کلم بهویژه کلزا، گلکلم، کلم بروکلی و کلمبرگی است. این مطالعه نشان داد که سویه مهندسیشده این آفت که توسط شرکتی به نام Oxitec تولید شده است، دارای رفتارهای محیطی مشابه با انواع اصلاح نشده است و نتایج مثبتی که از رهاسازی آن به دست آمده، حاکی از آن است که کشاورزان کشت کننده محصولات خانواده کلم، میتوانند امید بالایی به کارکرد مثبت آن داشته باشند.
بید پشتالماسی خودمحدودگر شرکت Oxitec قادر است نسل همتایان آفت خود را از بین ببرد. نحوه عمل به این صورت است که پس از رهاسازی نرهای این سویه، آنها با جنس ماده آفت جفت میشوند. اما وجود ژن محدودکننده در آنها که به فرزندان لاروی منتقل میشود، مانع از زنده ماندن لاروها میگردد. با انتشار این حشرات مهندسیشده در محیط، جمعیت آفات مورد نظر به شیوهای هدفمند و پایدار از نظر زیستمحیطی، سرکوب میشود. بعد از این مرحله هم با متوقف شدن انتشار حشرات محدودگر، خود آنها نیز طی چند نسل از محیط حذف میشوند.
این مطالعه توسط پروفسور آنتونی شلتون از گروه گیاهپزشکی موسسه AgriTech دانشگاه کرنل در نیویورک هدایت شده است. پروفسور شلتون میگوید: «تحقیقات ما برپایه تکنیک حشرات عقیم که برای مدیریت حشرات در دهه ۱۹۵۰ کشف و ایجاد شد قرار گرفته است. استفاده از مهندسی ژنتیک نیز صرفاً روشی مؤثرتر برای رسیدن به همین هدف است»
گفتنی است یافتههای پژوهشی فوق در نشریه معتبر Frontiers in Bioengineering and Biotechnology به چاپ رسیده است.