ارتباط مصرف داروی ضدافسردگی با اختلال حسی در نوزاد

بر اساس تحقیقات پژوهشگران آمریکایی، موشهایی که در رحم یا حتی طی چند هفته اول زندگی خود در معرض داروهای ضد افسردگی قرار بگیرند، تغییراتی را در نحوه پردازش حسی در مقایسه با همتایان خود نشان میدهند. این یافته حاکی از آن است که مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری میتواند موجب انتقال مشکلات حسی به فرزندان شود.
دانشمندان آمریکایی، در آزمایشهایی که اخیراً انجام دادهاند، تعدادی از موشها را زمانی که هنوز در رحم بودند و یا حتی هفتههایی پس از تولد، در معرض داروی ضد افسردگی قرار دادند و تحریکاتی روی پنجه آنها انجام دادند. اما مشاهده کردند که مغز این موشها پاسخی غیرطبیعی در مقابل تحریکات فوق انجام میدهد. آنها میگویند این مسئله حتی تا دوره بلوغ و بزرگسالی نیز در این موشها باقیمانده است. این موضوع نشان میدهد که احتمالاً، قرار گرفتن موشهای فوق در معرض این داروهای ضد افسردگی میتواند باعث ایجاد تغییرات طولانیمدت در مغز آنها شود.
بررسیها نشان میدهند که امروزه پزشکان بهطور فزایندهای در حال تجویز یک داروی ضد افسردگی رایج برای بیماران باردار خود هستند و این در حالی است که هنوز اثرات احتمالی این دارو بر روی جنین بهطور کامل مشخص نشده است.
به گفته متخصصان بنا بر یک تئوری در خصوص عامل به وجود آمدن افسردگی، یک انتقالدهنده عصبی به نام سروتونین مقصر اصلی است. چراکه وقتی برای اکثر بیماران مبتلابه این عارضه روانشناختی، داروهای موسوم به «مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین» یا SSRI ها تجویز میشود، این بیماران احساس بهتری را تجربه میکنند. بااینحال به نظر میرسد سروتونین علیرغم نقشی که در افسردگی دارد، برای رشد و عملکرد سالم مغز بسیار مهم است.
پژوهشگران این تحقیق برای بررسی تأثیر داروهای ضدافسردگی بر مغز بچه موشها، آنها را حین مرحله بارداری و دو هفته اول پس از تولد، در معرض داروی فلوکستین که از جمله SSRI ها بهحساب میآید قرار داده و سپس با استفاده از تصویربرداری نوری، مغز آنها را بررسی نموده و با موشهای عادی مورد مقایسه قرار دادند.
نتایج نشان داد که اگرچه در حالت استراحت، فعالیت مغز هر دو گروه از موشها تقریباً یکسان بود، ولی نحوه واکنش مغز موشهایی که در معرض فلوکستین قرار گرفته بودند در مقایسه با موشهای عادی، وضعیتی عجیب و غیرنرمال را نشان میداد.
این نتایج که در نشریه eNeuro منتشر شدهاند، بار دیگر بر اهمیت تحقیقات بیشتر روی اثرات جانبی داروهای ضدافسردگی بر جنین و کودک صحه میگذارند.