مقاومت آنتی بیوتیکی، چالشی مهم در دامداری

مقاومت آنتیبیوتیکی به عنوان یکی از موضوعات مهم در دامداری مطرح میشود. آنتیبیوتیکها در مراقبتهای مرتبط با سلامتی و نیز دامپزشکی دارای اهمیت هستند، اما استفاده از آنها میتواند منجر به مقاومت ضدمیکروبی شود. مقاومت آنتیبیوتیکی در سراسر جهان یک مشکل رو به رشد است که انسانها و حیوانات را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین، مقابله با آن، برای سازمانهایی مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان غذا و کشاورزی (FAO) و سازمان جهانی بهداشت حیوانات (WAO/OIE) یک اولویت است.
این تیم تحقیقاتی بررسیهای خود را با جمعآوری نمونههایی از منابع حیوانی مختلف (از جمله مرغ، خوک، گوساله، بوقلمون، گراز وحشی و ماهی) در ۹ کشور آغاز کردند. دادههای مربوط به شیوههای مزرعهداری، نحوه مدیریت مزارع و استفاده از آنتیبیوتیکها نیز به اطلاعات فوق اضافه شد. این تحقیق بینش مهمی در مورد تاثیراتی که کشور، حیوانات و فاکتورهای مزرعهداری، روی سطوح مقاومت به آنتیبیوتیک میگذارند ارائه میدهد. اما سوال اصلی که باید به آن پاسخ داده شود، چگونگی کنترل مقاومت آنتیبیوتیکی است.
نتایج اولیه این مطالعه مرتبط با باکتریهای روده بود. این تحقیق نشان داد که تعداد و نوع ژنهای باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک موجود در دستگاه روده ای با توجه به گونههای جانوری و همچنین کشور متفاوت است. از این رو انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه نیاز است. سطوح بالاتر ژنهای مقاومت، در باکتریهای مقاوم روده خوکها نسبت به جوجهها مشاهده شد اما در عین حال جوجهها تنوع بیشتری از ژنهای مقاومت را دارا هستند. نتایج این تحقیق، علاوه بر جانوران، حوزه مربوط به انسانها را نیز در بر میگیرد؛ چرا که انسانها به واسطه مصرف مواد غذایی، در معرض ژنهای مقاومت هستند.
محققان یک آنالیز دقیق از نحوه استفاده از آنتیبیوتیکها و تنوعی که بسته به گونههای حیوانی و کشورهای مختلف نشان میداد انجام دادند. این دادهها در مقابله با شیوع مقاومت به باکتری E. coli، برای هر گونه و کشور به صورت جداگانه طرحریزی شده است. IRAS نیز در حال بررسی این موضوع است که چگونه روشهای خاص مزرعهداری میتواند بر تغییر پذیری مقاومت تاثیر بگذارد. این بررسی روی افرادی که در زنجیره تامین مواد غذایی نقش دارند (مانند کارکنان کشتارگاه) نیز انجام میشود. محققان از نمونههای مدفوعی این کارگران برای شناسایی ژنهای مقاومت آنها و مقایسه با جمعیت عمومی استفاده کردند. هدف، تعیین اثرات مواجهه شغلی مرتبط با اشتغال در صنعت بود.
استفاده از فناوریهای مبتنی بر تجزیه و تحلیل توالی (آنالیز متاژنومیک) و استانداردسازی استخراج DNA و تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیک در این تحقیق، مرجعی برای تحقیقات آینده و بررسی روند مقاومت آنتیبیوتیکی فراهم میآورد. در اروپا و به ویژه هلند، محققان در حال مقابله جدی با مقاومت آنتیبیوتیکی هستند. جلوگیری از ایجاد بیماری یک چالش مهم برای نگهدارندگان دام است. از این رو، مهم است که صنعت استفاده از آنتیبیوتیکها را محدود به مواقع ضروری کرده و استانداردهای خوب بهداشت و ایمنی را حفظ کرد.