تولد موشهای سالم، با سلولهای تخمک ایجاد شده در آزمایشگاه

پژوهشگران در ژاپن موفق به کسب نتایجی شدند که میتواند انقلابی در حوزهی باروری و اصلاحات ژنتیکی به حساب بیاید.
در این تحقیق که با سرپرستی دکتر کاتسوهیکو کایاشی صورت گرفت، محققان با تبدیل (transform) سلول پوستی موش به تخمک در آزمایشگاه، توانستند نوزاد موش بارور ایجاد کنند.
پیش از این در سال 2012، دانشمندان موفق شده بودند سلول پوستی موش را ابتدا به سلولهای بنیادی جنینی (ES cells) و سپس به سلولهای جنسی اولیه (PGC ها) افتراق بدهند. ولی برای تبدیل PGC ها به سلول جنسی بالغ نیاز به انجام مراحل پایانی در بدن مادر بودند.
در ژوئیه 2016، تیم تحقیقاتی دیگری در ژاپن گزارش داد که توانسته PGC ها را به سلول بالغ تبدیل کند ولی این بار بدون نیاز به موجود زنده. در نهایت در اکتبر 2016 گروه «کایاشی» اعلام کرد که با کمک تکنیک IVF-in-vitro fertilization، توانسته از این گونه سلولها، 26 نوزاد موش به وجود آورد که بعضی از آنها خود زاد و ولد کردهاند.
گفته میشود اگر دانشمندان بتوانند تکنیک مشابهی را برای تبدیل سلولهای ES یا iPC های انسانی به سلولهای جنسی بارور ترتیب بدهند، راههای جدیدی برای درمان ناباروری، ترمیم سلول تخم، اصلاح ژنتیکی زاده و حتی ایجاد زادههایی با ویژگیهای دلخواه باز میشود.
با این وجود مسیری طولانی برای رسیدن به این نقطه باید طی شود. همچنین بسیاری درباره خطرهای احتمالی کار با سلول زنده در آزمایشگاه و ایجاد ناهنجاریهای احتمالی هشدار میدهند. به علاوه این مسأله میتواند بحثهای اخلاقی بسیاری را برانگیزد.
ترجمه و آماده سازی: کسری طباطبایی