ارتباط فاکتورهای التهابی با بیماری آلزایمر

محققان دانشگاه اوتاگو توانستهاند یک پروتئین التهابی را به مکانیسمهای مختلکننده حافظه ارتباط دهند. آنها معتقدند با پی بردن به نقش این پروتئین در فرایندهای اختلال حافظه میتوان درمانهای مؤثرتری را برای بیماری آلزایمر فراهم کرد.
پروفسور Cliff Abraham و دکتر Anurag Singh از گروه روانشناسی دانشگاه اوتاگو نیوزیلند دریافتهاند که فاکتور نکروز تومور-آلفا (TNF-α) در مغز که معمولاً با التهاب همراه است، در مغز بیماران آلزایمری به شکلی غیر طبیعی فعال شده و مکانیسم حافظه را دچار اختلال میکند. در شرایط سلامتی، TNFα در چرخه خواب و بیداری، یادگیری طبیعی و دریافت مواد غذا و آب دخیل است، اما در شرایط بیماری همین پروتئین در اختلالات عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون نقش دارد.
به گفته محققان، تولید بیش از حد این پروتئین ممکن است یکی از دلایل اختلالات شکلگیری حافظه در مغز این بیماران باشد. پروفسور Abraham میگوید: “اگرچه TNFα قبلاً نیز با مطالعات آلزایمر و حافظه ارتباط داشته است، اما این مسئله که آیا فعالیت بیش از حد عصبی میتواند تولید این پروتئین را به منظور مهار مکانیسمهای حافظه در مغز هدایت کند یا خیر، همچنان بی جواب مانده است.” ما در مطالعه خود توانستیم این پروتئین التهابی را به مکانیسمهای مختلکننده حافظه ارتباط دهیم.
این یک قدم دیگر رو به جلو برای یافتن یک روش درمانی مؤثرتر برای آلزایمر نسبت به رویکردهایی است که در حال حاضر انجام میشود. تنها تعداد معدودی پژوهش در مورد آزمایش درمانهای TNFα در شرایط آلزایمر وجود دارد و هنوز هم نفوذ داروها به مغز مشکلی است که نیاز به یافتن راهحل دارد.
بسیاری از محققان در سراسر دنیا با تلاشهای مداوم خود به دنبال یافتن راههایی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر یا درمان آن پس از بروز بیماری هستند. به گفته پروفسور Abraham تغییرات سبک زندگی و بهبود مراقبتهای بهداشتی تأثیر بسیاری در تأخیر در شروع بیماری دارد. با این حال، ما هنوز به داروهای لازم برای درمان مبتلایان به این بیماری احتیاج داریم.
محققان امیدوارند از مطالعات بیشتر درمورد درمانهای مبتنی بر TNFα که باعث تقویت مقاومت مغز در برابر عوامل پاتوژن میشوند، حمایت شود. به گفته دکتر Singh، این یافتهها با توجه به نقشی که این پروتئین در مکانیسمهای تنظیمی حافظه در هر دو وضعیت سالم و بیمار دارد، حائز اهمیت هستند.