تولید اکسیژن و آلودگی های پلاستیکی اقیانوس ها

تحقیقات جدید نشان میدهد که زندگی باکتریهای فتوسنتزکننده توسط آلودگیهای پلاستیکی تهدید میشود. ده درصد از اکسیژنی که تنفس میکنیم توسط گونهای از باکتریهای فتوسنتزکننده که در اقیانوسها زندگی میکنند تولید میشود.
باکتریهای Prochlorococcus فراوانترین باکتریهای فتوسنتزکننده بر روی زمین هستند. فراوانی این باکتریها حدود سه اُکتلیون (۱۰۲۷~) است. این باکتریها نقش مهمی را در تولید کربوهیدرات و اکسیژن از طریق فتوسنتز در اقیانوسها بر عهده دارند. بدینترتیب در زنجیره غذایی اقیانوسها از اهمیت بالایی برخوردارند.
آلودگیهای پلاستیکی سالانه بیش از ۱۳ میلیارد دلار به اکوسیستمهای دریایی خسارت وارد میکنند. پیشبینی میشود میزان این آلودگیها تا سال ۲۰۵۰ از تعداد ماهیها نیز بیشتر شود.
پلاستیکهای موجود در محیطهای آبی میتوانند موجب گرفتار شدن حیوانات شوند و یا توسط آنها خورده شوند و بدینترتیب سلامت اکوسیستم دریایی را تهدید کنند. اما تهدید جدیتر مربوط به مواد شیمیایی است که از این زبالهها به محیط اقیانوسی وارد میشوند. اما متأسفانه تاکنون توجه کمتری به این مورد شده است.
مطالعهای آزمایشگاهی توسط گروهی از محققین بر روی دو گونه Prochlorococcus (گونه MIT9312 و گونه NATL2A) که از اعماق مختلفی بهدست آمدهاند انجام شد. آلودگیهای پلاستیکی شامل مواد شیمیایی بود که از دو نوع رایج محصولات پلاستیکی (کیسههای خرید و ابزارآلات پیویسی) در محیط آزاد شده بودند.
تأثیرمنفی این مواد شیمیایی بر روی رشد، فتوسنتز و تولید اکسیژن باکترهای Prochlorococcus کاملاً محسوس بود. حتی بیان تعداد زیادی از ژنها نیز دچار تغییر شدند.
تأثیر حضور آلودگیهای پلاستیکی در محیطهای آبی علاوه بر تأثیر بر موجودات بزرگتر، بر روی میکروارگانیسم و زنجیره غذایی نیز محسوس است. این مطالعه آزمایشگاهی گامی مقدماتی در جهت درک چگونگی پاسخ اکولوژیکی باکتریهای فتوسنتزکننده به مواد نشریافته از آلودگیهای پلاستیکی بهشمار میآید و بدینطریق میتوان تشخیص چارچوبهای خطر را بهبود بخشید و مسیری را برای مقابله با مشکل جهانی آلودگیهای پلاستیکی ترسیم کرد.