آینده نگریصنایع غذایی

تولید بسته‌بندی‌های هوشمند مواد غذایی با کمک زیست‌شناسی

مطالعات نشان می‌دهد که بیش از ۴۰ درصد مواد غذایی در جهان دور ریخته می‌شوند. بسته‌بندی‌های مواد غذایی اغلب از پلاستیک‌هایی تولید می‌شوند که قابلیت بازیافت ندارند. این مواد دور ریختنی در نهایت در محل‌های دفن زباله و یا اقیانوس‌ها انباشت می‌شوند. طرح BIOSMART قصد دارد تا پلاستیک‌های بسته‌بندی انعطاف‌پذیر، مقاوم کاملاً زیستی و هوشمند را تولید کند.


چالش مهم صنعت‌گران، تولید بسته‌بندی‌هایی است که عمر قفسه‌ای مواد غذایی را افزایش دهد. و هم‌چنین به‌راحتی تجزیه و بازیافت شوند تا بدین طریق تأثیر کم‌تری بر روی محیط‌زیست بگذارند. طرح BIOSMART اتحادیه‌ اروپا برای دست‌یابی به این هدف در سال ۲۰۱۷ کلید خورده است. در این طرح تلاش می‌شود تا بسته‌بندی‌هایی مقاوم، انعطاف‌پذیر و کاملاً زیستی تولید شود. مواد جدید، روش‌های تیمار جدید، دستگاه‌های حسگر، آنتی‌بیوتیک‌های جدید فعال و آنتی‌اکسیدان‌ها همه برای ایجاد بسته‌بندی‌های جدید مورد بررسی قرار گرفته‌اند. این طرح تا سال ۲۰۲۱ ادامه خواهد داشت.

اولین محصول تولید شده در قالب طرح BIOSMART قرار دادن سنسورهای اکسیژن در پلاستیک‌های فریزی بوده است. به‌صورتی که به هر دلیلی پلاستیک پاره شود و اکسیژن وارد شود سنسور اخطار می‌دهد. این اعلان نشان‌دهنده‌ شروع فساد یا فاسد شدن ماده‌ غذایی است. این فناوری زمان نگه‌داری قفسه‌ای را بهبود می‌دهد و محدودیت زمانی مصرف مواد غذایی در یک بازه‌ مشخص را کم‌تر می‌کند. در این طرح که توسط IK4-Tekniker اسپانیا انجام شده، پلاستیک‌های زیستی به کار گرفته شده‌اند.

تیم BIOSMART در تلاش است تا سطوح بسته‌بندی با مقاومت بالا به نفوذ آب و تکثیر باکتری‌ها تولید کند تا عمر قفسه‌ای مواد را افزایش دهد.

بسته‌بندی‌های حاوی سنسورهای دی‌اکسیدکربن و آمین در دست تولید گروه BIOSMART قرار دارند. گاز دی‌اکسیدکربن در بسته‌بندی‌های فضای داخلی تغییر یافته (MPA) به جای اکسیژن استفاده می‌شود، زیرا حضور این گاز رشد باکتری‌ها را محدود می‌کند و ماندگاری مواد غذایی را بهبود می‌بخشد. گاز آمین نیز در صورت فساد ماهی و گوشت آزاد می‌شود، بنابراین سطوح بالای این گاز نشان‌دهنده‌ فساد مواد غذایی است‌.

چالش دیگر این گروه تحقیقاتی شامل تولید بسته‌بندی‌هایی زیستی با قابلیت تجزیه و بازیافت است. قابلیت تجزیه امکان ایجاد کمپوست از بقایای مواد غذایی را فراهم می‌کند و بازیافت نیز موجب توسعه‌ اقتصاد چرخه‌ای جهانی می‌شود. دست‌یابی به مقاومت و انعطاف‌پذیری مناسب در بسته‌بندی‌ها در کنار هم نکته‌ مهمی است تا بتوان نیاز تولیدکنندگان برای بسته‌بندی انواع غذاها از تازه تا فرآوری شده را تأمین کند. استفاده از موادی که موجب کاهش وزن بسته‌بندی و سهولت در حمل‌نقل آن‌ها شود نیز از اهمیت بالایی برخوردار است‌.

هزینه‌های طرح BIOSMART از یک شرکت سهامی عام-خاص به نام شرکت مشترک صنایع با پایه‌ زیستی تأمین می‌شود. روش‌های تبلیغ و ترویج بسته‌بندی‌های جدید توسط BIOSMART می‌تواند موجب ورود هر چه سریع‌تر این محصولات به بازار شود. قطعاً افزایش سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند بر روی ماندگاری هر چه بیشتر مواد غذایی مؤثر باشد.

توسط
Bio-Baced News
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

زمزم جوادی

اهل مشهد هستم. کارشناسی خودم را در در رشته‌ی زیست‌شناسی سلولی مولکولی در دانشگاه فردوسی گرفتم. ارشد را هم در مشهد رشته‌ی بیوتکنولوژی میکروبی خوندم. سینما، موسیقی و فوتبال علایق همیشگی‌ام بوده‌اند.

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ سـی شـش = چهـل چهـار

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن