حفاظت در برابر ویروس Zika با پروتئین بزاق پشه

محققان باهدف قرار دادن پروتئین بزاق پشه Aedes aegypti، عفونت زیکا را در موشها کاهش دادند. این یافته نشان میدهد که چگونه محققان میتوانند واکسنی علیه ویروس زیکا و ویروسهای پشهزاد مشابه، ایجاد کنند.
در حال حاضر هیچ واکسن یا درمانی برای ویروس زیکا وجود ندارد اما گروه تحقیقاتی Yale بهتازگی با تمرکز مطالعات خود بر روی پروتئینهای موجود در بزاق پشه Aedes aegypti، نحوه انتقال ویروس زیکا را مورد بررسی قرار دادند.
محققان Yale، آنتیبادیها را از خون موشهایی که توسط گزش پشهها آلوده شده بودند، جدا و به شناسایی پروتئینهای پشه پرداختند. سپس اثر این پروتئینها را در محیط کشت سلولی و همچنین در موشهای آلوده در برابر ویروس Zika آزمایش کردند. آنها دریافتند پروتئین AgBR1 عفونت زیکا را در موشها تشدید میکند.
در آزمایشهای بیشتر، تاثیر مسدود شدن AgBR1 بر عفونت زیکا مطالعه شد. آنها سرم ضد AgBR1 را تولید کردند و به موشها دادند. سپس با گزش پشههای آلوده به ویروس Zika، موشها را نیز به این ویروس آلوده کردند. محققان دریافتند که این آنتی سرم، سطح ویروس زیکا را در حیوانات، در طول زمان کاهش میدهد و در برابر بیماری و مرگ ناشی از این ویروس حفاظتی ایجاد میکند.
دکتر Erol Fikrig رئیس بخش بیماریهای عفونی در Yale، گفت: “هدف نهایی ما از هدف قرار دادن پروتئین بزاق پشه، توسعه واکسنی است که علیه ویروس زیکا مؤثر باشد. علاوه بر این، اگر این پروتئین در دیگر ویروسهای خانواده فلاوی ویروسها نیز پروتئینی مهم و اثرگذار باشد؛ میتواند به عنوان یک استراتژی جدید جهت تولید واکسن برای سایر عفونتها نیز استفاده شود.”
این مطالعه نشان میدهد که آنتیبادیهای پروتئین پشه میتواند از حیوانات در برابر عفونت ویروس Zika محافظت کند. بنابراین اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است اما این نتایج میتواند به تولید واکسن علیه عفونت زیکا منجر شود. همچنین اگر رویکرد هدفمند پروتئینها تایید شود، میتوان واکسنهایی را علیه دیگر ویروسهای پشهزاد مشابه از خانواده فلاوی ویروسها مانند ویروس دنگ و ویروس نیل غربی، ایجاد کرد.