SRFP روشی برای مطالعه بیماریهای مغزی

محققان برای اولین بار ابزار جدیدی ایجاد کردند که نشان میدهد دو مجموعه مشخص نورونی در مغز موش چگونه برای کنترل حرکت با یکدیگر عمل میکنند. این روش که طیف سنجی فیبر نوری معین (روش SRFP) نام دارد، میتواند برای اندازهگیری فعالیت این گروههای نورونی در موش سالم و موشهای دچار بیماری مغزی به کار رود. دانشمندان قصد دارند از این روش برای فهم بهتر چگونگی وقوع اشتباه در اختلالات عصبی مانند پارکینسون استفاده کنند.
هدف این پروژه، بررسی علت مشکلات حرکتی در بیماری پارکینسون است. علائم حرکتی شایع این بیماری شامل لرزش، سختی عضلات، کندی حرکت و تعادل مختل شده میشوند.
توانایی حرکت حیوان توسط دو گروه از نورونهای مغز به نام مسیر مستقیم(D1) و مسیر غیرمستقیم(D2) کنترل شده است. برخی محققان بر اساس مطالعات بالینی بیماران مبتلا به پارکینسون، فرض کردند که فقدان نوروترانسمیتر دوپامین در مغز میانی باعث عدم تعادل فعالیتهای عصبی بین D1 و D2 میشود. این تیم با استفاده از SRFP قادر بودند نورونهای D1 و D2 را با حسگرهای فلوئورسنت سبز و قرمز برای گزارش فعالیت عصبی آنها ردیابی کنند.
این روش به محققان اجازه میدهد که فعالیت عصبی خودبهخودی هر دو مسیر را در یک موش هنگام انجام کارها اندازهگیری کنند. در آینده میتوان از SRFP جهت اندازهگیری فعالیت چندین جمعیت سلولی با کمک رنگها و حسگرهای مختلف استفاده کرد.
نتایج روش SRFP
تیم تحقیقاتی با کمک SRFP دریافتند، زمانیکه فعالیت عصبی در نورونهای D1 قویتر از نورونهای D2 است، حیوان آغاز به حرکت کرده و به جای دیگری میرود. اما زمانیکه فعالیت نورونهای D2 قویتر از D1 است شروع به حرکت میکند ولی به سرعت متوقف میشود. هر دو حرکت طبیعی هستند و آنالیز آنها ممکن است به محققان برای پیشگویی نوع حرکت و اینکه بر اساس فعالیت چه نورونهایی است، کمک کند.
روش قدیمی ثبت الکتروفیزیولوژی زمانی مناسب است که هدف، سنجش خروجیهای الکتریکی نورونها باشد اما نمیتواند تعیین کند که چه نوع نورونهایی این سیگنالها را تولید کردهاند. روش SRFP اختصاصیتر است، زیرا میتواند بین گروههای نورونی تمایز قائل شده و فعالیت آنها را نشان دهد.
با وجود تمرکز این مطالعه بر روی پارکینسون، روش SRFP به محققان برای مطالعه سایر بیماریهای مغزی از جمله آلزایمر، سکته، مالتیپل اسکلروزیس و اعتیاد کمک میکند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن