شناسایی مکانیسم کنترل رشد سلول گیاهی

محققان دانشگاه Purdue موفق به شناسایی شبکههای تنظیمی دخیل در کنترل شکل و اندازه سلولهای گیاهی شدند. این یافته میتواند محققان را در مهندسی سلول و بافت، که در نهایت منجر به بهبود عملکرد محصولی مانند پنبه میشود، یاری کند.
تولید پنبه در ایالات متحده، صنعتی بالغ بر ۲۵ میلیارد دلار است، اما کیفیت پنبه تولیدشده در آمریکا نسبت به انواع پنبه اعلاء مصری یا پنبه Pima که دارای قطر کم و کیفیت مطلوب هستند، پایین تر است. پروفسور Szymanski چگونگی شبکههای درگیر در سیگنالینگ بین سلولی را به منظور تولید سلولهای با اندازه و شکل دلخواه، مطالعه میکند. این مطالعات که بر روی گیاه مدل آرابیدوپسیس انجام شده است، میتواند نقش مهمی در تولید فیبرهای با قطر کم یا استحکام زیاد در گیاه پنبه ایفا کند.
مطالعات انجام شده، چگونگی سازماندهی میکروتوبولها و اکتین را که به عنوان واحدهای سازنده اسکلت سلولی در سلول های گیاهی مطرح هستند، توضیح می دهد. این عناصر در شکلگیری سلول گیاهی نقش بسیار مهمی دارند.
محققان دریافتند که میکروتوبولها یک پروتئین با نام SPIKE 1 را درون قسمت راسی سلول، جاییکه این پروتئین با در اختیارگرفتن دیگر ماشینهای پروتئینی باعث شکلگیری ریزرشتهها میشود، وارد میکنند. شبکههای رشته ای اکتین پشت سرهم و بصورت پلی به منظور انتقال بین سلولی و همچنین تحویل مواد دیواره سلولی، که برای رشد سلول نیاز است، قرار میگیرند.
SPIKE 1 یک تنظیم کننده اصلی در سلول است که میتواند زمان و مکان پلیمریزاسیون شبکههای اکتین را تعیین کند. موقعیت و فعالیت این پروتئین بسیار مهم است. بدون آن، رشد به گونهای نادرست تنظیم میشود که منجر به ایجاد اشکال ناصحیح سلولی میگردد. پروتئین SPIKE 1 می تواند به عنوان ابزاری مهم در تعیین و دستکاری شکل و اندازه سلول در محصولات کشاورزی باارزش همچون فیبرهای کتان مورد استفاده قرار گیرد.
پروفسور Szymanski همچنین بر این باور است که درک این مکانیسم میتواند در طراحی اشکال و اندازههای مختلف سلولی اثرگذار باشد. در واقع سلولها بلوکهای ساختمانی بافتها و اندامها، و نیز قادر به اثرگذاری بر روی برخی ویژگیهای مهم مانند اندازه برگ هستند. این یافته میتواند در مهندسی سلول، اندام و یا بافت نقش ارزندهای داشته باشد.