بازسازی عایقبندی سلول عصبی

یک تیم بینالمللی از محققان، مکانیسمی را کشف کردهاست که در بازسازی لایه عایق نئوریت (فرایند نورونی) نقش دارد. این پوشش عایق که غلاف میلین نیز نامیده میشود، برای انتقال سریع سیگنالهای بین سلولی ضروری است. آسیبهای مختلف به غلاف میلین که ناشی از اختلالات عصبی مختلف نظیر مالتیپل اسکلروزیس هستند، بهطور قابل توجهی عملکرد سیستم عصبی را مهار میکنند. یافتههای این مطالعه در مجله Glia منتشر شدهاست.
دکتر Andreas Faissner، رئیس دپارتمان عصبشناسی مولکولی و موفولوژی سلولی در شهر بوخوم آلمان، میگوید: “ما امیدواریم که بتوانیم با استفاده از روشهای داروشناسی مختلف، رویکردی بالقوه برای تسریع فرایند بازسازی میلین ارائه دهیم.”
غلاف میلین توسط سلولهای ویژهای به نام الیگودندروسیتها ایجاد میشود. دکتر Faissner ادامه داد: “برای ایجاد لایه عایق، شکل و بسطهای غشایی سلولی به تغییرات پیچیدهای نیاز دارند.” این تیم، تغییرات مولکولی تنظیمکننده شکل سلولی را مورد مطالعه قرار داد. برای رسیدن به این هدف، چند گروه تحقیقاتی از مؤسسات و دانشگاههای مختلف با هم همکاری نمودند.
محققان در مطالعه خود، به اهمیت مولکول سیگنالینگ Vav3 اشاره نمودند. این فاکتور فعالیت سایر مولکولها را تنظیم میکند. این مولکولها کلیدهای مولکولی هستند که در فعال کردن و غیر فعال کردن فرایندهای سیگنالینگ خاص نقش دارند. محققان نشان دادهاند که فعالیت کلیدهای مولکولی در الیگودندروسیتهای فاقد فاکتور تبادلی Vav3 تغییر میکند. علاوه بر این، آنها فقدان Vav3 در بازسازی غلاف میلین سلولهایی که لایه عایقبندی آنها آسیب دیدهاست را مورد مطالعه قرار دادند. نتایج نشان میدهد که تشکیل لایه میلین در کشتهای سلولی فاقد Vav3 بسیار کندتر انجام میشود. این یافتهها در موشهای فاقد فاکتور Vav3 نیز مورد تأیید قرار گرفت.
مکانیسمهای سیگنالینگ کلیدهای مولکولی نوع RhoA، بهطور جامع مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت Faissner افزود: “با توجه به درک ما از نقش مهم فاکتور تبادلی Vav3، در آینده امکان کنترل این کلیدهای مولکولی جهت تسریع بازسازی غلاف میلین فراهم خواهد شد.”
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله